На знімку: На мітингу виступає Манол Глішев.

 Небайдужих до російської агресії громадян на нього скликав болгарський громадянський рух «България обединена с една цел - БОЕЦ» («Болгарія об’єднана однією метою»). Кілька сотень громадян прийшли на площу перед адміністрацією президента Болгарії з вимогою надання негайної військової допомоги Україні, аж до введення на її територію військ і техніки союзників по НАТО.

Як повідомило Болгарське національне радіо, цей мітинг-протест був відповіддю на акцію, організовану проросійською партією «Відродження». Прихильники БОЕЦ вимагали відставки віце-премєра та міністра економіки Корнелії Нінової, яка до того ж є лідером Соціалістичної партії Болгарії, припинення «інсинуацій президента Румена Радєва щодо ремонту болгарської техніки в Росії».

Активісти руху БОЕЦ нагадали всім, що «Болгарія це – НАТО», а тому вона має виступати єдиним фронтом з Альнсом проти неоімперських амбіцій Путіна і країни-агресора. «Україна зараз веде війну за незалежність проти небезпечної російської агресії і фактично захищає всю Європу від потенційної ескалації конфлікту», - наголосив на мітингу один з організаторів мітингу Манол Глішев.

Його підтримали активісти руху БОЕЦ Кирило Чуканов, Георгі Георгієв, Іван Цеков. Вони розповіли присутнім про героїзм української армії і людей, які записуються у лави територіальної оборони, стають волонтерами, щоб не допустити вторгнення рашистів у міста України. А в першу чергу до Києва, який міжнародний воєнний злочинець планував захопити за 2-3 дні і провести парад на Хрещатику. Усі засудили нещадне бомбардування і обстріл Маріуполя, який обороняє жменька героїчних бійців української армії.

На цей мітинг прийшли не тільки члени української діаспори, а й біженці з України – це жінки з дітьми, яким вдалося дістатися Болгарії. Болгарським журналістам вони розповідали про перші години російської агресії, про жахи обстрілів й те, як вони покидали рідні домівки. Жінки, які спілкувалися на Батьківщині російською мовою, заявили, що їх ніхто не примушував переходити на українську. Тому заяви Путіна і Лаврова, що вони «рятують» російськомовне населення є брехнею!

Фото Василя Жуківського, яке вміщене в інтернет-виданні «Украински вести». Це видання інформує болгар про ситуацію в Україні їхньою рідною мовою