До розмови долучились народні депутати України Олена Копанчук та Сергій Мандзій. Про найгарячіші теми говорили представники переробної промисловості, торговельних та аптечних мереж, основних нафтотрейдерів, малого та мікробізнесу краю. Свої думки та пропозиції висловили і представники податкової та митної служби.

Як зауважив голова ОВА Сергій Гамалій, всім потрібно швидко навчитись вести бізнес в умовах воєнного стану, а головне – оперативно вирішувати проблеми, котрі виникають. Чи не найголовнішою наразі залишаються порушені ланцюги поставки сировини для промислової галузі та поставки готової продукції до споживачів в областях, де відбуваються бойові дії.

Даються взнаки і встановлені обмеження на експорт та імпорт продукції. Дошкуляють високі тарифи на енергоносії та частковий дефіцит пально-мастильних матеріалів і через це --  обмеження при їх реалізації. Вкрай важливим стало тепер спрощення процесу ввезення гуманітарної допомоги.

Сергій Гамалій повідомив, що урядом уже прийнято рішення про спрощення процедури її оформлення. Для цього на митниці потрібно буде лише декларування. А от для того, щоб до місцевих товаровиробників вчасно надходила імпортна сировина та матеріали, потрібно докласти зусилля. Над цим постійно працює не тільки місцева влада, а й уряд, котрий ледь не щодня доповнює перелік товарів критичного імпорту за зверненнями органів державної влади.

Важливо, що в області почала діяти програма тимчасового переміщення виробництв з постраждалих регіонів. Вже є перший приклад того, як підприємець перевіз своє обладнання на Хмельниччину, встановлює його на нових потужностях та налагоджує  контакти з постачальниками сировини, залучає працівників та шукає ринки збуту.

Загалом же для всіх очевидно, що держава і бізнес мають працювати тільки на один результат – перемогу. Боротьба за неї має тривати як на воєнному, так і на трудовому фронті.

Фото з відкритих джерел.