Малюнок Нікіти Тітова

Російські війська, які не змогли захопити місто, що затято обороняється, 1 березня взяли його в облогу – почалися масові артилерійські обстріли і авіабомбардування.

Незважаючи на те, що в Маріуполі з третього березня немає води, електрики, газу, опалення, ліків та мобільного зв’язку, окупанти не випускають з нього мирних мешканців, а в місто не пропускають гуманітарні вантажі. Виїзди заміновані. За місяць повної блокади у колись квітучому місті пошкоджено 90 відсотків житлових будинків (понад 2,3 тисячі), майже половина з них зруйновані повністю. Ворог знищив також 90 відсотків приватних будинків (понад 61,2 тисячі), 90 відсотків шкіл та вищих навчальних закладів, майже всі лікарні, поліклініки, пологові будинки, дитячі садки. Більшість людей живуть у підвалах, де дуже холодно, адже березень видався морозним, температура у деякі дні опускалась до мінус 12 градусів, падав сніг. 

Найжахливіше те, що з примхи божевільного кремлівського недофюрера у місті від обстрілів, хвороб і голоду гинуть мирні мешканці – етнічні українці, росіяни, греки, десятки тисяч яких тут компактно проживали до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

Станом на 28 березня, за даними Маріупольського міського голови Вадима Бойченка, відомо про 5 тисяч загиблих мешканців, з них понад 200 дітей. Утім, радник міського голови Петро Андрющенко заявив, що кількість жертв російських обстрілів може наближатися до 20 тисяч. Точна кількість загиблих невідома – немає людей і техніки, щоб розібрати завали і поховати нещасних, які там знаходяться. Сьогодні розстріляний Маріуполь, в якому все ще залишається майже 170 тисяч мешканців, переживає жахіття страшніші за пророцтва Апокаліпсису. 

Місто здригається від ударів ворога, діяння якого за межею звірств. Немає виправдання і прощення тим, хто 9 березня скинув кілька авіабомб на лікарню № 3 і пологовий будинок. У результаті обстрілу загинули троє людей, у тому числі й маленька дівчинка. 17 жінок, лікарів та дітей було поранено. Виведені з палаючого будинку породіллі з маленькими дітьми та вагітні жінки знайшли свій прихисток у драмтеатрі, де переховувались майже тисяча людей, що залишилися без домівок. 16 березня на театр, з двох боків якого на асфальті великими буквами, аби було видно з висоти, було написано «ДІТИ» (це показали і супутникові знімки американської компанії Maxar Technologies), російський льотчик скинув 1000-кілограмову бомбу. Після удару була зруйнована центральна частина драмтеатру, а уламками завалило вхід у бомбосховище, що містилося у будівлі. Того самого дня росіяни бомбардували і приміщення критого басейну, де також перебували жінки, діти, літні люди. Лише під руїнами драмтеатру загинули, за даними місцевої влади, щонайменше 300 осіб. 

Ті, кому вдалося вибратися з обложеного мегаполісу, розповідають страшні історії з життя міста. У соцмережах одна із волонтерок, що вела стріми з Маріуполя, розповідає як будинок неподалік волонтерського центру потрапив під обстріл. Загинули люди. «Тіло однієї дитини, хлопчика, лежало просто на проїжджій частині. Я перевірила його пульс і зрозуміла, що він мертвий. Мій колега вирішив прибрати тіло з дороги. До нього підбіг чоловік, абсолютно сивий і сказав: «Що ви робите, куди ви його забираєте?». Виявилося, що це був дідусь, онука якого вбили. Дідусь запитав: «Що мені тепер з ним робити?» Я кажу: «Ховати». А він: «Як ховати? У мене навіть немає лопати». У дворах багатьох будинків тепер кладовища. Родичі чи сусіди ховають своїх близьких чи знайомих прямо під вікнами квартир, де загиблі жили до війни. На могилах – фанерні хрести та рукописні таблички з іменами, датами смерті, номерами телефонів. Міські кладовища заміновані, або ж обстрілюються російськими військовими. Як зазначає Катерина Єрська, яку війна застала у Маріуполі, на вулицях можна побачити тіла вбитих. Морги переповнені. Тож у місті тепер з’явилися братські могили. 

В ООН заявили, що отримали супутникову інформацію, яка підтверджує існування у Маріуполі масових поховань. «За нашими підрахунками, в одній із братських могил поховано майже 200 людей», – слова голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильди Богнер наводить CNN. Маріупольська міська рада закликає світову спільноту визнати дії російських військових у Маріуполі геноцидом українського народу. «Визнаємо та закликаємо світову спільноту визнати дії Російської Федерації у Маріуполі геноцидом українського народу. Визнаємо та закликаємо світову спільноту визнати дії армії Російської Федерації воєнними злочинами, а президента РФ Володимира Путіна – воєнним злочинцем», – йдеться у повідомленні міськради у Телеграмі. 

Сесію Маріупольської міської ради провели вперше від початку війни. Депутати зібралися в онлайн-форматі. Місцеві депутати також закликали світову спільноту об’єднати зусилля для розблокування міжнародної гуманітарної допомоги Маріуполю та організованої повної евакуації. У своїй заяві міськрада категорично спростувала можливість будь-якої колаборації з російською федерацією. 

«Зазначаємо, Маріуполь був, є та залишається українським містом», – йдеться у повідомленні.