Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

За останніми соціологічними опитуваннями, проведеними в російській федерерації, 83 % громадян підтримують агресію проти України з нанесенням ракетних ударів по мирних містах і селах, бомбардуванням лікарень, пологових будинків, дитячих садочків, шкіл, музеїв і церков.

За межею звірств свідомі розстріли росіянами гуманітарних конвоїв, убивства дітей, волонтерів, які доставляють їжу та ліки в розбомблені міста і рятують тварин у залишених господарями будинках та зоопарках.

Шостого березня стало відомо, що російська солдатня у місті Буча під Києвом розстріляла автомобіль волонтерів, які везли гуманітарну допомогу місцевим мешканцям та в притулок для собак.

Від кулі звіра в погонах російської армії загинула випускниця 2018 року факультету спеціальної та інклюзивної освіти Національного педагогічного університету Анастасія Гвоздецька та двоє її колег.

31 березня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що рашисти неподалік Чернігова обстріляли п’ять автобусів, що їхали в оточене місто, щоб евакуювати жінок та дітей, - один волонтер загинув, четверо важко поранені.

Після звільнення Бучі від окупантів у місті виявили тіла розстріляних громадян із зв’язаними за спиною руками. Фото звірств окупантів викладені у соціальних мережах. Якщо вбивства мирних громадян (за офіційною статистикою станом на 1 квітня з початку війни в Україні загинуло 153 дітей і поранено понад 200), гвалтування жінок та неповнолітніх росіянами викликають лють і ненависть, то масове мародерство – огиду.

Ця війна не лише розвінчала міф про російську армію, як «другу армію світу» (саме так позиціонували її у кремлі), а й про багату росію. Окупанти-злидні, які прибули в Україну вбивати українців з Пермі, Новосибірська, Якутії, Дагестану, Чечні й інших куточків мордору, при першій же можливості грабують будинки, лікарні, музеї, офіси. Виносять офісну і побутову техніку, одяг, взуття, прикраси, столові прибори, чайники, акумулятори, велосипеди. Навіть унітази!

Українські вояки в соцмережах показали покинутий на полі бою російськими «вітязями» БТР, набитий військовою документацією та вкраденими в українців речами. Серед награбованого – купони номіналом 50 і 100, якими українці розраховувалися в кризових 90-х роках і тепер тримають як сувеніри. Дивина, «висококультурні» росіяни, можливо, думали, що це гроші? 
– Дивіться, дивіться, ось купони, – каже український воїн. – Нащо вони їх брали? А головне – везли додому іграшки.

Розмародерили місцеві магазини. Це Нова Басань. У цьому селі на Чернігівщині бійцями ЗСУ знешкоджено декілька російських модернізованих бронетранспортерів БТР-82А. Три російські бронетранспортери були захоплені відносно неушкодженими та один повністю знищений, захоплено також російський танк Т-72Б3. В деокупованому населеному пункті виявлено покинуті тіла російських військових. Вояк демонструє коробку з великою дитячою машинкою, турботливо упаковану в целофан, і сковорідку, що лежить поряд з бойовою машиною.

– Мабуть в росії мало платять, – каже український воїн. – Везуть велосипеди, вудки. Хіт – сковорідка Тефаль. У них таких вже, мабуть, не будуть продавати. Все, що нам потрібно, це БК (боєкомплект) для нас і для нашої армії. А ось карти, документи. А ось чарівна скринька - тут облікова книжка. Ми тепер знаємо, які тут звірі були, ми всіх вирахуємо і кожному згадаємо, запишемо в історію України.

Оглядаючи трофейну техніку, вояк додає, що мародери загрузили в свою машину вкрадені зварювальний апарат, акумулятори.

– Мародерні війська в дії, – каже вояк. – Подивіться, що вони наробили в цьому селі, – і показує розбиті дороги. – Тварюки…Просто тварюки. Не вдалося довезти награбоване і псковському десантнику Денису Цибенку. Фото знищеного окупанта поширив у соцмережі начальник Департаменту патрульної поліції Нацполіції України Євген Жуков, офіцер Сил оборони. 

«Руснява єлітна дєсантура в дії. Ох і миші. Скільки бачив, но від такого в мене реально шок», – підписав він дві світлини. На виставлених знімках мертвий окупант із підрозділу повітряно-десантних військ збройних сил росії, на тільник якого викладено вкрадені у чиємусь домі долари і фунти стерлінгів, золоті прикраси – сережки, ланцюжки, годинник тощо.

Убитий окупант Цибенко Д.А. внесений у базу на сайті Russildat.info також із його шевронами. За емблемами можна зробити висновок, що військовий служив у Псковській дивізії (76-та гвардійська десантно-штурмова дивізія ВДВ).

На знімку: мародер Цибенко Д.А. – обличчя російської армії.

Фото з відкритих джерел.