Схема створення дезінформації така сама, як і в липні 2014, коли російські проксі-війська на тимчасово окупованій території Донеччини збили громадянський Боїнг МН-17, стверджує аналітик та медіа-експерт Міжнародного центру протидії російській пропаганді (МЦ ПРП) Валентина Бикова. У дописі на своїй сторінці у Фейсбук вона проаналізувала реакціію російської пропаганди на фото та відео розстріляних та закатованих путінськими "асвабадітєлями" мирних мешканців Бучі, Ірпеня та Гостомеля, які оприлюднили після визволення цих міст-супутників Києва.

«Перший і головний принцип роботи російських ІПСО, який ми зараз спостерігаємо у зв’язку з геноцидом українців на Київщині – інформаційне перевантаження. В інформаційний простір одночасно вкидається багато різних версій, причому деякі з них протирічать одна одній, – пише аналітик. – Мета використання такого прийому – створити інформаційний «білий шум», у якому вони намагаються поховати правду. Крім того, велика кількість різних версій, які лунають одночасно, має ще одну мету – робота на різні цільові аудиторії, кожна з яких може обрати для себе ту версію дезінформації, яка більше співпадає з її власними переконаннями».

Валентина Бикова вказує на дві головні тези, які просуває російська пропаганда, щоб виправдати злочини проти мирних українців: «Перша: «Це театральна постанова», «жодних трупів не було», «трупи не справжні». Тут лунають нібито «спостереження» про те, що «один труп ворушить рукою, інший труп сідає», «на одному відео ці трупи лежать вздовж дороги, а на іншому вже поперек», «на перших відео цих трупів не було, вони з’явились пізніше». Тут пряма паралель з дезінформаційною кампанією, яку РФ вела щодо збиття МН-17: «несвіжі трупи» та «в Амстердамі в літак завантажили мертві тіла, щоб звинуватити РФ». Про це писав один з обвинувачуваних у цій справі, тодішній «головнокомандуючий» та самопроголошений міністр оборони ОРДО Ігор Гіркін (Стрелков).

Друга теза: «Трупи були, але цивільних вбили не ми», яка має на меті відвернути увагу від реальних винуватців геноциду – російських військових та звинувати у цьому Україну. Головні меседжи пропагандистів РФ: «Україна обстріляла власних громадян» або «Братське поховання цивільних зробили українські військові, коли залишали місто». Тут знову бачимо паралелі зі збитим над Донбасом МН-17, коли росіяни вигадали декілька аналогічних версій: «Боїнг збив український винищувач», «Боїнг збив український Бук», «Україна збила літак, щоб підставити Росію», «Це мав бути літак Путіна, якого Україна хотіла знищити» тощо».

Аналітик також відзначає, що МЦ ПРП спостерігає у російському інфопросторі таку саме схему «відбілювання інформації», яка була притаманна роботі пропагандистів РФ під час створення дезінформації про Боїнг 777. «Найбільш маргінальні версії, наприклад про «театральну постанову» та «живі трупи» вкидаються через noname-канали, яких потім перепощують Нюсь Фронт, Володимир Соловйов та інші стейкхолдери з великою аудиторією», – підкреслює Валентина Бикова.

До речі, Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch повідомила, що зібрала докази злочинів російських військових у Бучі.

Фото з відкритих джерел.