Морський офіцер, капітан 1 рангу Євген Баль більше тридцяти років ніс службу на підводних човнах Північного та Тихоокеанського флотів. А ще він був письменником і журналістом, тож з 2014 року, коли почалася війна, розпочав активну патріотичну і волонтерську діяльність у Приазов'ї, зустрічаючись з підрозділами морських піхотинців і прикордонників та з іншими захисниками Маріуполя, даруючи свої книги та бібліотечки книжок українських письменників, писав художні твори та журналістські матеріали про гібридну війну.

Нова ескалація війни та рашистська окупація застала Євгена Баля в приморському селі Мелекіне біля Маріуполя. 18 березня окупанти увірвалися до його дому. Під час обшуку знайшли його фото з українського морпіхами, членський квиток Національної спілки письменників України, книги та інші «докази фашизму».

78-річного офіцера відвезли до Мангуша, де три дні били і всіляко принижували, катували фізично і морально. Потім випустили зі словами, що вони «не воюют с ветеранами флота СССР...».

Але три дні перебування в рашистських катівнях виявилися фатальними для здоров’я українського офіцера і публіциста. Як повідомив його друг, журналіст Павло Кущ, 2 квітня Євген Баль помер після пережитих тортур. До свого 79-річчя він не дожив 6 днів.

Про це інформує Український інститут національної пам'яті

Росія вбиває!

«Голос України»