Станом на 10 квітня на Київщині, як повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, в окупованих  протягом місяця містечках і селах виявлено тіла розстріляних і закатованих 1 222 мирних українців. Серед цих більш як тисячі людських трагедій – страшна історія молодої родини із села Богданівка, що щасливо жила у новому двоповерховому будинку, мала власний бізнес і виховувала трирічного сина. Мрії, саме життя цих людей в одну мить зруйнували  п’яні російські окупанти – у дворі будинку вони розстріляли чоловіка, який став на захист дружини,  і вбили собаку. Погрожуючи жінці насиллям над її трирічним сином, загарбники ґвалтували її. Жінці ледь вдалося врятуватися.

Правоохоронці зафіксували обставини злочину та задокументували його.

«Потерпіла зараз в одній із західних областей України, - перебуваючи на зруйнованому подвір’ї,  зазначає начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов. – Написала відповідну заяву. Ми повідомили про підозру. Особу одного зі злочинців уже встановлено. Це якийсь Романов. У соцмережах є інформація про те, що причетний до вбивства і зґвалтування окупант уже загинув». Якщо ж окупант живий, його, за словами правоохоронця, оголосять у міжнародний розшук і притягнуть до кримінальної відповідальності.

Тікаючи під час наступу ЗСУ з Богданівки, окупанти спалили будинок розтерзаної родини – від колись розкішної будівлі, оздобленої каменем, залишися тільки стіни. Ні даху, ні вікон, ні дверей. У каміні тужливо завиває вітер. З обпалених ялинок осипається пожовкла хвоя. У дворі спалений легковий автомобіль, дитячий велосипед, розкидані іграшки.
  
Після втечі російських убивць сусіди у дворі поховали господаря дому і поставили на його могилі хрест. Чоловіка після відповідних експертиз перепоховають по-людськи. Оглядаючи тіло жертви, правоохоронці зауважують, що росіяни з пальця чоловіка зняли обручку, про що свідчить світліший слід на засмаглій руці. 

Не менш трагічні й інші історії українців, у яких російські окупанти забрали життя. У селі Мощун  на Київщині загарбники закатували літнього чоловіка. Як повідомляє «Київ оперативний», його прив’язали до дерева і забили до смерті.

У Гостомелі знайдено 11 тіл цивільних громадян, яких розстріляли російські снайпери. Кадри з найстрашнішого фільму жахів – дорога до містечка Макарів на Київщині. Тут були позиції військових, які розстрілювали та спалювали автомобілі цивільних людей, що намагалися виїхати у безпечну зону. У кожній автівці згорілі або ж розчавлені водій і пасажири. Один з автомобілів, у якому були люди, переїхав російський танк. У самому Макарові виявлено 132 розстріляних мирних громадян, селище зруйноване на 40%.

Правоохоронці зазначають, що  у всіх населених пунктах Київської області, які побували під окупацією російської армії, одна і така  сама картина – вбивства, зґвалтування, катування, руйнування.

8 квітня стало відомо про ще один злочин  російської солдатні – нелюди закатували 79-річного капітана 1 рангу у відставці, письменника і журналіста Євгена Баля, котрий мешкав під Маріуполем. Після того як окупанти знайшли у його домівці фотографію з українськими морпіхами, чоловіка кинули у катівню у Мангуші, де кілька днів над ним знущалися. Ледве живого його відпустили. Євген Баль встиг розповісти друзям про те, що з ним сталося, і наступного дня від тяжких побоїв помер.