Війна змусила багатьох змінити свою діяльність, опанувати нові професії та уміння, які надалі допоможуть вижити. Та як і де їм навчитись? Для хмельничан і вимушених переселенців, що оселились в краї, тепер є відповідь - в новоствореному освітньому хабі, який починає працювати на Хмельниччині.

Як розповів заступник голови ОВА Володимир Юр’єв, з початку війни область прийняла понад 137 тисяч вимушених переселенців, яким допомагають облаштуватися, знайти житло, надають гуманітарну допомогу:

- Але вони повинні мати можливість знайти роботу та самостійно утримувати свої родини. Також хочемо допомогти і нашим землякам, які через війну втратили роботу. Цьому має допомогти освітній хаб, який стане тією платформою, що дозволить визначитися з новою професією і здобути її. Цей проект буде корисний для дуже широкої аудиторії – дітям, молоді та людям старшого віку. А найголовніше – усі послуги в хабі будуть безкоштовними.

За словами директорки Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОВА Дарії Басюк, проект охоплює 12 видів послуг. Тут можна пройти тестування за допомогою штучного інтелекту, яке допоможе визначити здібності та схильність до певних професій, отримати психологічні та профорієнтаційні консультації і, обравши напрямок, пройти відповідне навчання.

Перелік запропонованих професій доволі широкий. Це і ІТ-спеціальності, і затребувані на ринку праці робітничі професії швачки, кравця, електрозварника, кухара, електромеханіка, слюсаря, оператора телекомунікаційних послуг тощо. Буде і такий напрямок підготовки як навчання створенню виробів ручної роботи. Люди із творчими здібностями зможуть зайнятись флористикою та дизайном подарунків, акварельним живописом, вишивкою, плетінням, ландшафтним дизайном. Усьому цьому навчатимуть на базі закладів профтехосвіти області.

До участі в проекті долучився один із лідерів у сфері IT-освіти в країни, Комп’ютерна Академія IT STEP. Завдяки їй слухачі зможуть отримати практичні знання за такими напрямками як веб-дизайн, класичний дизайн та конструювання вебсайтів.

Як зазначив директор Академії Віталій Іванов, після ознайомчого заняття, охочі зможуть пройти двотижневий офлайн інтенсив-курс, а після цього розроблятимуть та захищатимуть власний проект. З ним вони надалі можуть вийти на ринки праці та презентувати свої знання майбутнім працедавцям.

Долучитися до навчання в освітньому хабі просто – потрібно лише зареєструватися. Для цього необхідно заповнити відповідну форму за посиланням або зателефонувати до Департаменту освіти, освіти, науки, молоді і спорту.

Освітній хаб Хмельниччини став першим у всеукраїнській мережі, яку започатковує Міністерство освіти і науки України спільно з Інститутом модернізації змісту освіти та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти.

За словами координатора мережі Станіслава Куценка, такі хаби стануть своєрідними координаційними центрами, адже їх послуги будуть доступні для всієї родини. Для наймолодших онлайн-садочок запропонує веселі ігри і заняття – казка-йога, англійська для дітей та інші цікавинки.

Для тих, хто прагне вивчити українську чи англійську мови, також будуть запропоновані відповідні онлайн-ресурси, на базі яких за новітніми методиками можна буде покращити свій рівень володіння ними.

Також важливим напрямком є підвищення кваліфікації для освітян усіх напрямків.

В онлайн режимі уже проводилися консультації з педагогами закладів освіти області, у тому числі спеціалізованих, щоб надалі використовувати принцип змішаного навчання та інклюзивності, адже заняття будуть відбуватися як онлайн, так і офлайн.

Фото Хмельницької ОДА.