Переважна більшість окупантів, що прийшли в Україну, як свідчать захоплені військовими ЗСУ штабні документи й поіменні списки підрозділів, – це молодики з неповною та середньою освітою, лише частина з них закінчили ПТУ. До того ж більшість контрактників з депресивних регіонів не мають постійної роботи й фінансової стабільності, тож прості побутові речі для них – справжні предмети розкоші, які вони КамАЗами, заповнюючи танки, бронемашини та вкрадені автомобілі, вивозять з України.

Мешканка визволеного від російських загарбників села на Чернігівщині на камеру розповіла про реакцію окупантів на унітаз в її будинку. Озброєні автоматами, вони зайшли до неї на подвір’я й оглянули садибу та будинок.

«Заходить у хату і каже: «А що це таке?» – розповідає літня жінка. – А йому хтось каже: «Унітаз». «А що це таке?»... Питає, нащо воно. Йому кажуть, що ми в туалет ходимо. «Як? У комнаті – в туалет?».

Окупанту показали як працює зливний бачок. «А потім зняли і забрали унітаз з собою», – продовжує жінка. «Може, поставить у кімнаті – і будуть ходить». Втім, як працюватиме сантехніка у будинку, де немає водогону, чернігівчанка не може зрозуміти.

Розповідь жінки активно коментують у соцмережах. «Вони ще працьовиті й наполегливі – це ж скільки треба зусиль і «смєкалки», щоб зняти унітаз, який було встановлено не вчора і вже добре «попрацював», «Унітаз – це нанозеркало для орка», «Окупанти в трансі, кажуть, не працюють ваші унітази. Вони ж не знали, що до унітазу потрібний водогін», – пишуть користувачі.
 
Представники «другої армії світу» та громадяни «багатой» росії постійно дивуються рівнем життя пересічних українців. Мешканка селища міського типу Бородянка на Київщині розповіла, що після того, як озброєні загарбники зайшли на її подвір’я, родині довелося всю ніч ховатися у льосі. Звідти добре було чути, про що говорили окупанти: «Посмотри, у них все дома кирпичные, в каждом есть ноутбук и «Нутеллу» жрут». «Для нас це було шоком. Для нас це звичайні речі – цегляний будинок, ноутбук. Для нас звичайна річ «Нутелла». Для них це диво», – каже жінка, відеоінтерв’ю з якою розмістив Telegram-канал «Адвокат права».

Російські мародери не перестають вражати своєю дріб’язковістю і жадібністю. Один з окупантів зателефонував додому з будинку українця, який він грабував у цей момент. Порадував рідню тим, що потрапив у житло «багатого риболова». Батько загарбника, коли почув перелік фірм – виробників риболовного спорядження, навіть розхвилювався: «Ты знаеш, сколько те воблеры, которые я покупал по 800 рублей? Сейчас по 2 тысячи лежат». І дає настанови: «Да бери все, что там будет, но смотри только аккуратно… чтобы мародерство там вам не приписали (далі нецензурна лайка)… Это как трофей, но чтоб вас там не фотографировал никто».

Малюнок з відкритих джерел.