Комітет з питань антикорупційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану.

Члени Комітету на засіданні 14 квітня розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану (реєстр. № 7280).

За результатами розгляду народні депутати прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду у першому читанні, проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану» (реєстр. № 7280) прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Законопроект спрямований на законодавче врегулювання застосування обмежень на одержання подарунків особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняними до них особами, а також правил декларування таких подарунків у період дії воєнного стану.

Для реалізації вказаної мети, в законопроекті визначено вичерпний перелік обставин одержання коштів, товарів, робіт чи послуг безоплатно або за ціною, нижчою від мінімальної ринкової, на які під час дії правового режиму воєнного стану не поширюються обмеження щодо допустимої вартості одержаних подарунків, передбачене частиною другою статті 23 Закону України «Про запобігання корупції».

Також законопроект передбачає, що стосовно таких об’єктів відомості, передбачені пунктами 7, 10 частини першої статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» не зазначаються у декларації.

Крім цього, передбачено, що у суб’єктів декларування не виникає обов’язок подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані у зазначених випадках.

Прийняття законопроекту дозволить забезпечити правову визначеність щодо застосування окремих вимог і обмежень, встановлених Законом України «Про запобігання корупції», в умовах воєнного стану.

Інформаційне управління