В умовах військової агресії Російської Федерації проти України, що переросла в повномасштабну війну, першочерговим завданням та обов’язком держави є забезпечення потреб оборони України.

Президент України Володимир Зеленський, Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України з перших днів війни роблять усе можливе для забезпечення всебічної підтримки Збройних Сил України та захисників України.

Вже в перші дні війни держава подбала про належне грошове забезпечення військовослужбовців та соціальних захист їх родин. Так, на виконання Указів Президента України від 24 лютого 2022р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” та № 69 “Про загальну мобілізацію” положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022р. №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» (із змінами) /далі - Постанова 168/ встановлено, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу Генерального прокурора, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітникам Служби судової охорони, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським, а також особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які несуть службу в органах і установах зазначеної Служби, що розташовані в межах адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога в рамках Програми “єПідтримка”, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 тис. гривень щомісячно, а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), - розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 тис. гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах. При цьому, виплата такої додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників).

Крім того, відповідно до Постанови 168 сім’ям  загиблих або тих, які впродовж року померли внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого під час захисту Батьківщини у період дії воєнного стану із числа вказаних вище осіб виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Довідково: питання грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб регулюються постановою Уряду від 30.08.2017р. №704, наказом Міністерства оборони України від 01.03.2018 №90.

Слід зазначити, що Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету було здійснено підготовчу роботу і забезпечено прийняття Верховною Радою України важливих законів, спрямованих на належне фінансове забезпечення національної безпеки і оборони для відсічі збройної агресії та захисту держави і громадян України, а саме йдеться про:

Закон України від 23.02.2022р. №2098-ІХ «Про внесення зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України», яким у зв’язку з збройною агресією Російської Федерації проти України, визнанням самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України та з метою забезпечення здійснення необхідних видатків на національну безпеку і оборону надано право Кабінету Міністрів України у 2022 році приймати рішення за погодженням з Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України щодо перерозподілу витрат державного бюджету із спрямуванням до резервного фонду з метою використання на потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання відповідних завдань щодо відсічі збройної агресії, а також приймати інші потрібні рішення для виконання бюджету в умовах воєнного стану.

Закон України від 23.02.2022р. №2099-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», яким передусім збільшено видатки державного бюджету на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави загалом у сумі 22,7 млрд грн, у тому числі для: Міністерства оборони – 16 млрд грн, Міністерства внутрішніх справ - 6,1 млрд грн, Головного управління розвідки Міністерства оборони - 0,6 млрд гривень.

Закон України від 15.03.2022р. №2135-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», яким збільшено видатки спеціального фонду державного бюджету на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання для Міноборони на 67,6 млрд грн за рахунок залучення позики від Уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії на реалізацію інвестиційного проекту «Офіційна кредитна підтримка обороноздатності Збройних Сил України».

 Крім того, для забезпечення здійснення необхідних видатків на національну безпеку і оборону від початку воєнного нападу росії Кабінетом Міністрів України було прийнято ряд рішень та спрямовано кошти резервного фонду державного бюджету (обсяг якого було додатково збільшено, зокрема за рахунок скорочення витрат державного бюджету відповідно до пункту 22 розділу VI Бюджетного кодексу України) на потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання відповідних завдань щодо відсічі збройної агресії, зокрема:

Міноборони: на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання - 36,4 млрд грн, на забезпечення діяльності Збройних Сил України - 10,4 млрд грн (рішення Уряду від 08.03.2022 №231, від 11.03.2022 №211-р, від 21.03.2022 №234-р, від 05.04.2022 №270-р);

МВС на забезпечення здійснення виплати додаткової винагороди та забезпечення харчування - 26,8 млрд грн (рішення Уряду від 22.03.2022 №238-р, від 29.03.2022 №252-р);

СБУ на забезпечення здійснення належних виплат грошового забезпечення військовослужбовцям - 1,45 млрд грн (рішення Уряду від 05.04.2022 №267-р).

Тобто, з початку повномасштабних бойових дій, рішеннями Уряду з резервного фонду державного бюджету було спрямовано 75,05 млрд грн на забезпечення ключових потреб нашої армії.

Загалом на даний час у державному бюджеті на поточний рік на потреби національної безпеки і оборони передбачено кошти у сумі 447,4 млрд грн, з яких за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за підсумками січня-березня цього року вже фактично використано 117,3 млрд гривень.

Окрім того, з метою максимального забезпечення потреб оборони України та підтримки Збройних Сил України,  Національний Банк України, зокрема:

 24 лютого 2022 року терміново перерахував до державного бюджету частину прибутку до розподілу в сумі майже 19 млрд грн;

 відкрив спеціальний рахунок для збору коштів на потреби армії та станом на 18 квітня поточного року перерахував на потреби військових понад 14,96 млрд грн /залишок коштів на спеціальному рахунку становить 176 млн грн/, а саме, Міністерства оборони (11 308,6 млн грн ), Національної гвардії (950 млн грн), Національної поліції (1 650 млн грн) та Державної прикордонної служби (980,2 млн гривень);

здійснює викуп військових облігацій внутрішньої державної позики і станом на 13 квітня поточного року портфель таких облігацій у власності Національного банку України становить 40 млрд гривень.

Та й громадяни країни не стоять осторонь і розуміють, від кого залежить їх спокій та мирне майбутнє. Так, за інформацією Міністерства цифрової трансформації України, розміщеною на офіційному Telegram-каналі, на даний час через застосунок «Дія» на армію зібрано вже понад 260 млн грн, а до збору коштів долучилися понад 250 тис. людей. Завдяки таким донатам українським військовим вже передано: 12 206 бронежилетів; 5 660 шоломів; 12 666 засобів зв’язку; 3782 одиниці тепловізійної та денної оптики; 2793 квадрокоптери; 11 шт. військових безпілотних авіаційних комплексів; 1703 генератори та інші джерела живлення; 72 автомобілі; 2197 одиниць обладнання для командних пунктів (монітори, комп’ютери, принтери та інша оргтехніка); 1391 ноутбук; 2783 смартфони та планшети для артилеристів й аеророзвідників; 309 одиниць саперного обладнання.

Народні депутати України - члени Комітету з питань бюджету підтримують дієві та оперативні заходи, що вживаються Президентом України, Кабінетом Міністрів України та Національним банком України задля залучення додаткових коштів для підтримки України, її бюджету, допомоги Збройним Силам України, і постійно працюють над прийняттям життєво необхідних рішень для виконання бюджету в умовах воєнного стану та забезпечення необхідними видатками суб’єктів сектору національної безпеки і оборони, що дозволить покращити матеріально-фінансового забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання відповідних завдань щодо відсічі збройної агресії, та отримати очікувану перемогу над російським агресором і відновити мир в Україні.

У нас одна мета - забезпечення міцного та боєздатного українського війська, що є запорукою свободи та незалежності України!

Інформаційне управління