У дні, коли Бровари Київської області тримали оборону з боку Чернігова на Київ, мешканці з міста масово евакуйовувалися. Переважно жінки та діти, літні люди лишалися вдома, чоловіки пішли в тероборону. В електрички, яких за розкладом було лише три на день, намагалися сісти не лише з собаками та котиками, а й з… акваріумними рибками. Довелося спостерігати, як маленька дівчинка, років восьми, за плечима несла набитий вщент шкільний рюкзачок, а у руках тримала трилітрову банку з акваріумними рибками.

– Вони їдуть з нами в евакуацію, – пояснювала дитина дорослим, які жартували, що рибу логічніше було б підсмажити на доріжку.

Сподіваємося, що ті екземпляри стійко витримали довгий шлях у Західну Україну. Проте так пощастило не всім водоплавним. В одному з офісів Броварів про рибок чи то забули, чи не було ні в кого змоги евакуювати живність. Одного дня з’ясувалося, що акваріум тріснув і вода почала просочуватися на підлогу. Звісно, день-два – і риба почала б плавати догори пузом. Тут не розгубився 12-річний школяр, який опинився поруч. Знайшов пластмасове відерце, виловив усіх мешканців акваріума і забрав із собою – на дачу (саме туди вирішила переїхати родина на час, коли в місті було залишалися небезпечно).

– Врятувати рибок ми, звісно, змогли, а от що з ними робити далі? – розповів Олександр, тато Сергійка. – Ми, певна річ, мріяли про акваріум, але зараз тримати їх немає де, годувати нічим, та й купити все необхідне ніде – магазини не працюють…

По допомогу вирішили звернутися у чат до дачників. І поміч не забарилася: одна з мешканок сусідніх вулиць зголосилася прихистити рибок поруч зі своїми.

– Мені доведеться тут тримати оборону до останнього, бо я своїх рибок у відерці не вивезу – дуже їх багато, вони маленькі, їм, окрім їжі, потрібні ще й тепло та повітря… Для ваших влаштуємо окреме помешкання, і їм буде добре, – запевнила жінка.

– Ми їх називаємо «маріупольцями», бо вони через цю війну теж вже натерпілися і ледь вижили, – пояснив Сергійко, який разом з татом приніс врятованих «рептилій» до сусідки.

Уже за годину три тернеції освоювали нову територію. Тепер вони чекатимуть, коли Сергій разом з батьками повернеться до Броварів, коли їхня родина придбає акваріум, і то вже буде їхня постійна дислокація. Але то, найімовірніше, станеться вже після нашої Перемоги. А це вже незабаром…

 

Фото автора.