Десятки Bradley чекають своєї черги відправиться за океан (Фото з сайту Defense Express)

Історія не повторюється. Вона рухається по спіралі. Сьогодні путін намагається реконструювати події тої переможної для СРСР війни, тільки фашистами призначив українців. Однак у табору «руського мира», який кремль силою нав’язує ошелешеному його варварством світу, немає союзників. Нині вони на боці України. 

Ленд-ліз крайній раз Америка запроваджувала під час Другою світової. Вчора Конгрес США схвалив закон про ленд-ліз для України. До того його прийняв Сенат. Механізм запрацює після того, як закон очікувано підпише президент США Джо Байден.

Обговорюючи ленд-ліз у недійному просторі , найчастіше акцентують на тому, що він спростить процедуру постачання озброєнь до України. Проте, як стверджують військові аналітики, стратегічне значення цього закону набагато ширше. Він означає, що Україна отримуватиме допомогу достатню для перемоги, бо поразка нашої країни у війні з РФ загрожує безпеці цивілізованого світу. 

Для розуміння важливості ленд-лізу для нашої перемоги у російсько-українській війні Defense Express наводить п'ять фактів.

По-перше, жодна війна з 1945 року у світі не мала для США аналогічного значення, і це перший випадок надання ленд-лізу з 1941 року. Перший закон про ленд-ліз був прийнятий лише після перших двох років Другої світової війни у березні 1941 року для Великобританії, у квітні – для Китаю, у жовтні – для СРСР.

По-друге, перед тим як надати настільки масштабну допомогу, влада США максимально прагматично оцінювала воюючі сторони. Допомагати тому, хто не докладає всіх зусиль заради перемоги Вашингтон ніколи не стане. 
«Українці показали себе надзвичайно здібними та стійкими перед лицем російської агресії. І з огляду на наші ресурси ми можемо допомогти надати всі необхідні засоби для стримування сил Володимира Путіна доти, доки ціна його кривавої війни не стане для нього надто високою». (цитата конгресмена Адама Шиффа).

Третє. Ленд-ліз – це не лише про зброю. Це допомога всім, що необхідно для перемоги. Наприклад, до СРСР направлялись не тільки танки та літаки, а й величезна кількість сировини, починаючи від бронесталей та порохів, верстати, локомотиви, навіть консерви.

Об'єм цієї допомоги (17 499 861 тонн вантажів), а також її значення потім у СРСР намагались нівелювати всю свою історію. Ще більше допомоги отримала Великобританія.

Четверте. США мають значні запаси озброєння, яке вже перебуває на базах зберігання. Мова йде про тисячі одиниць танків, БМП, САУ та іншої техніки. Значна кількість систем протиповітряної оборони, літаків та іншої складної військової техніки може бути передана одразу із наявного складу збройних сил США, як це було з гаубицями М777. Передаватися буде та зброя, яка на думку Пентагона та Білого дому буде найнеобхіднішою для України.

П’яте. Ленд-ліз – це гра «в довгу», що передбачає розгортання військових, логістичних та промислових потужностей, як в США, так і в Україні. Нова зброя ще має пройти підготовку перед відправкою, доставлена до України, а українські бійці навчитися користуватися нею. Паралельно з цим американське ОПК запустить виробництво нової техніки та зброї.

Тобто ленд-ліз – не готова «драбина», це всі необхідні матеріали, для того, щоб Україна самостійно збудувала собі сходи до перемоги.