Для путінців біженці – це теж перемога, особливо якщо йдеться про масштабні переміщення населення. 

Варто згадати, як путінці застосовували схожу технологію в Сирії 2015 року для залякування Європи і відволікання світової уваги від агресії проти України. Після нищівних бомбардувань і руйнування населених пунктів агентура кремля скеровувала потоки біженців в європейські країни, передусім до Німеччини. Одночасно путінський режим активізував тоді фінансову підтримку крайніх правих європейських організацій та радикальних антиісламських рухів. А соратник путіна сирійський президент Б. Асад розгорнув тоді ж на державному телебаченні пропагандистську кампанію, просякнуту кремлівськими наративами-спонуканнями до переміщення в Європу.

Два основні потоки – з Африки та Сирії – призвели до певного хаосу у Європі, який отримав назву Європейська міграційна криза 2015 року.
Однак на відміну від розгубленості 2015 року нині Європейський Союз демонструє єдність та керованість усіма процесами, пов’язаними з напливом біженців з України.
До того ж у всіх є розуміння, що основна частина цих біженців за виникнення сприятливих умов повернеться додому.

«Кількість біженців, які виїхали з України з початку російського вторгнення, станом на 27 квітня, становила 5 372 854 особи.
Такі дані наводить Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).  Більшість із них поїхала до Польщі — понад 2,9 млн осіб. До Румунії виїхали понад 801 тис. осіб, до росії – понад 647 тис., Угорщини — 507 тис., до Молдови — понад 439 тис., до Словаччини — більш як 363 тис. і до білорусі — понад 24 тис. осіб.

Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

Фото з відкритих джерел.