УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 282/2022

Про присвоєння С.Наєву звання Герой України

За особисту мужність, вагомий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу постановляю:

Присвоїти звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» НАЄВУ Сергію Івановичу -– генерал-лейтенанту.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

27 квітня 2022 року.

«Голос України» вітає Сергія Івановича з найвищою нагородою Вітчизни!

Зірка Героя до польової форми не личить... але вона ой як пасуватиме на урочистому кітелі під час Параду нашої Перемоги! 

Ідея цього полотна з’явилася несподівано. Часу на її втілення було мало. Проте, як вважає автор – художник з Дніпра Василь Тевяшов – і творчий задум втілив, і характер героя передав цілком. А от вирішальне слово, звісно, за глядачем.

– До останньої миті, – каже пан Василь, – не знав, над чиїм образом доведеться працювати. А коли довідався, то збагнув, що ось вона – нагода передати не лише портретну схожість, а й відтворити конкретний характер стійкої й відповідальної за захист нашої Вітчизни людини – справжнього Захисника.

Достеменно, художник, як і більшість сучасних українців, і раніше чув про героїчну особистість генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Але що це саме він – уславлений командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України!.. 

Уже згодом, коли побачив світлину (а портретувати, звісно, через війну і зайнятість Сергія Івановича довелося саме з фотознімка), збагнув, про кого мова і яка відповідальність на ньому як на митцеві.

Як розповів автор картини, саме в процесі роботи постала ідея зробити полотно, яке уособлювало б у постаті образ незламного Захисника. У нього за спиною широкий степ, чисте небо, мир, спокій. Хто насмілиться порушити цю ідилічну тишу! 

Коли робота над портретом йшла до завершення, приспіла звістка про присвоєння генерал-лейтенанту Сергію Наєву високого звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка». 

– Не повірите, мені навіть радили домалювати орден на польову форму, у якій зображено генерала. Та все-таки, після нетривалих роздумів, цю ідею відкинув. 

– Я хоч і цивільна людина, – пояснив Василь Тевяшов, – розумію, що польова форма і Зірка Героя несумісні. Тож не варто заради удаваної краси йти проти правди життя. Але, погодьтеся, ця почесна нагорода ой як пасуватиме на його урочистому кітелі на Параді нашої Перемоги!.. 

– Якої долі бажав би автор своєму дітищу? – запитали насамкінець.

– Думаю, його буде використано за призначенням: вручено імениннику в день його народження. Для мене як для автора це честь і найвища оцінка творчості.
 
ДОВІДКОВО

Василь Тевяшов працює у галузі станкового живопису. З 1986 року бере участь у численних виставках. Твори художника експонуються в художньому музеї міста Дніпра і містяться в численних приватних колекціях в Україні та за кордоном. Окрім творчої роботи, займається педагогічною діяльністю. Уже майже півтора десятиліття викладає в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, член Національної спілки художників України. 

У творчому доробку автора – роботи, що відрізняються різноманіттям тем та багатством жанрів – від натюрмортів і пейзажів до портретів та багатофігурних композицій. Зокрема, митець віддає перевагу міфологічним сюжетам, багато картин виконані на історичну та сучасну тематику. 

Характерним, кажуть поціновувачі творчості автора, є те, що всі полотна талановитого викладача демонструють справжнє розмаїття стилів, оригінальність творчого підходу і високий професіоналізм виконання.

«Голос України»