Добігає кінця навчальний рік, частину якого українські діти провели в підвалах та бомбосховищах.

За рекомендаціями МОН, заклади освіти можуть самостійно визначити день завершення занять і за потреби внести зміни до затвердженої структури навчального року. На непідконтрольних територіях він фінішує раніше.

Зокрема, за рішенням Запорізької обласної військової адміністрації навчальний рік у Василівському, Пологівському, Бердянському та Мелітопольському районах завершиться сьогодні, 2 травня. «Таке рішення обумовлене необхідністю збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу та ухвалене з урахуванням обмежених можливостей для продовження навчання на тимчасово окупованих територіях», - повідомила очільниця департаменту освіти та науки ЗОВА Людмила Бухаріна. В Енергодарі навчальний рік завершився ще 29 квітня.

Російські загарбники прагнуть знищити українську освіту всіма доступними засобами. Як повідомили в Офісі Генерального прокурора, через щоденні бомбардування та обстріли збройними силами рф в Україні пошкоджено 1570 закладів освіти, при цьому 111 з них зруйновано повністю.

Серед знищених російськими окупантами шкіл – сторічна Лисичанська багатопрофільна гімназія, одна з найкращих в області. Як повідомив у Telegram голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, внаслідок прицільного обстрілу гімназія згоріла вщент, хоча до того витримала дві світові війни та бій за місто у 2014 році.

Росіяни нищать українські школи не тільки фізично, а й морально. На Херсонщині рашисти намагаються запровадити навчання російською мовою та за освітніми стандартами країни-агресора. Як повідомив раніше у Facebook перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, у Генічеську окупанти вимагають скласти перелік педагогів, які з першого вересня почнуть викладати за російськими навчальними програмами. Тих, хто погодиться, влітку відвезуть «на перепідготовку» до окупованого Криму. Вчителям, які відмовляться співпрацювати, погрожують звільненням.