Хмельниччина, як і більшість регіонів країни, останнім часом переживає дефіцит пального. На багатьох заправках протягом кількох днів водії не могли заправитись взагалі. Останніми днями бензин з’явився. Але залити в бак водії можуть не більш як десять літрів. Це норма на добу. Якщо хтось хоче отримати більше, має навідатись до бензоколонки наступного дня.

Під час оплати в касі водії називають свій номер телефону і отримують відповідне смс-повідомлення. Так відбувається контроль за тим, аби ніхто не хитрував і не заправляв авто протягом дня кілька разів.

Навіть за такими невеликими обсягами пального доводиться постояти в черзі. Причому на заправках поза містом вони дещо менші, а от в обласному центрі до них вишиковуються черги у кілька десятків машин.

Хоча це і незручно, проте особливих нарікань немає. Всі розуміють, що такий дефіцит склався через воєнні дії, порушення логістики, зміни вартостей на пальне тощо. Хмельниччина теж постраждала від тих ракетних ударів, що були завдані по складах пального. Тож більшості заправок доводиться працювати «з коліс».

Аби роз’яснити ситуацію і заспокоїти водіїв, до мешканців громади звернувся хмельницький міський голова Олександр Симчишин:

– Україна, на жаль, має сьогодні проблему з пально-мастильними матеріалами. Є великі черги на АЗС. В інших містах це почалося трішки раніше, у нас – пізніше. І ця ситуація буде кілька днів тільки ускладнюватися. Тому дуже всіх прошу: залиште автомобілі вдома та пересувайтеся пішки, велосипедами, громадським транспортом. Нам треба забезпечити роботу передусім комунальної галузі: сміттєвозів, комунальної техніки, громадського транспорту, аби там не було збоїв. Ви бачите, скільки нафтобаз обстріляв ворог, і розумієте, що тривають польові роботи, а також пальне необхідне українському війську. Треба трішки потерпіти. Бо там, на фронті, вирішується доля України, наша з вами доля і доля наших дітей. Тому допомагаємо, працюємо, тримаємо стрій.

Попри проблеми із пальним, в обласному центрі продовжують курсувати маршрутки та автобуси. Працюють підприємства комунального господарства. Хоча і їм доводиться працювати в режимі економії, проте саме ці авто намагаються заправити в першу чергу. Те саме стосується і транспортного парку правоохоронних та військових структур. Усі добре розуміють, що для них світлі нафтопродукти потрібні передусім.

Ірина КОЗАК.
Хмельницький.

Фото з відкритих джерел.