З початку воєнного вторгнення росії в Україну жителі та підприємства Латвії пожертвували 10,2 млн євро на підтримку України. Пряму допомогу надано вже на суму 9,8 млн євро, повідомила керівник із комунікації благодійної організації Ziedot.lv Ілзе Ошане.

Пожертви використовують для надання практичної допомоги народу України. Передачу допомоги організовано у співпраці з міністерствами оборони та закордонних справ Латвії, посольством Латвії в Україні, посольством України у Латвії та ініціативою «Підприємці за мир», а також українськими благодійними організаціями, повідомляє delfi.lv.

Нині на суму 1 688 064,31 євро закуплено медичні товари та ліки для потреб українських лікарень та загонів територіальної оборони. На пожертвування було придбано бинти, медичні набори, рецептурні та безрецептурні ліки, засоби догляду за ранами, спеціальні хірургічні нитки, необхідне обладнання для неонатального відділення та хірургічних відділень, машини швидкої допомоги та інші предмети.

Ще 2 403 634,63 євро було витрачено на більш ніж 50 партій гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування, предметів гігієни та побутових товарів, таких як підгузки, зубна паста, мило латвійського виробництва, пральні порошки, генератори, великі термоси та багато інших необхідних речей. У співпраці з посольством Латвії в Україні та почесними громадянами Латвії допомогу було направлено до 21 з 24 областей України.

Допомогу у розмірі 4594776,89 євро також було надано підрозділам територіальної оборони України, армії та Національній гвардії. На пожертвування було придбано товари для територіальної оборони, такі як квадрокоптери, джипи, бензопили, рації, прилади нічного бачення, бронежилети, каски, тактичний одяг та спеціальне харчування, паливо та дрони, генератори та виготовлені на замовлення квадрицикли.

Українським біженцям у Латвії надали допомоги на суму 1 146 794,23 євро. У співпраці з Ризьким центром біженців було видано 5500 порцій гарячого супу. Сім'ям українських біженців також надається практична підтримка – оплачуються ліки та стоматологічні послуги, учням надають комп'ютери та планшети, відзвітувало Ziedot.lv.

Водночас у благодійній організації зазначили, що Україна ще довго потребуватиме допомоги, особливо після закінчення війни, коли знадобляться кошти на відновлення інфраструктури, медичну допомогу та багато іншого.