Після початку російської військової агресії в Україні до ФРН прибули сотні тисяч переселенців. Хоча реєстрація прибулих здійснюється надзвичайно повільно, таких налічується уже понад 600 тисяч осіб.

На їхнє утримання німецький уряд спрямував два мільярди євро на рік. Нині дорослі, на підставі закону про шукачів притулку, одержують по 367 євро щомісяця. Трохи менша сума призначається для кожної дитини - по 300 євро. Сума залежить від місця їх перебування у країні. Ця виплата розрахована на покриття потреб у харчуванні та вбранні, а також побутових витрат, включаючи мобільний зв’язок. При оформленні допомоги враховуються доходи та майно, до яких є доступ. У середньому мати з двома неповнолітніми дітьми отримує майже 930 євро.

З першого червня ставка допомоги українським переселенцям, котрі одержали дозвіл на мешкання у ФРН, здійснюватиметься на підставі закону про надання права на перебування для тимчасового захисту іноземців та осіб без громадянства і становитиме 449 євро - стільки само отримують німецькі безробітні.

Щоб почати одержувати 449 євро на особу, переселенці з України мають звернутися по допомогу до центрів зайнятості (Jobcenter). Там також можна зареєструватися для пошуку роботи, підвищення кваліфікації і організації догляду за дітьми. А люди пенсійного віку, як і досі, отримуватимуть виплати в соціальних службах при громадах чи міських адміністраціях.

Також закон передбачає ширший вибір місця мешкання для українців, котрі прибули до ФРН. Якщо нині після реєстрації вони не можуть переїжджати в інші громади й отримувати там субсидії на житло і соціальні виплати (крім тих, хто працевлаштувався), то з першого червня ці обмеження буде пом’якшено.

Крім того, українські біженці, котрі здобувають вищу чи професійну освіту, можуть розраховувати на освітні соціальні кредити, а безробітні українці - на медичне страхування.

У питаннях соціального захисту уряд ФРН прирівняв українських біженців до людей із постійним дозволом на проживання і тих, хто отримав політичний притулок. Громадянам України він надається автоматично за кілька тижнів перебування у Німеччині, і їм не потрібно очікувати розгляду заявок про це місяцями. Мешкати в країні вони можуть рік чи два, а в разі ухвалення рішення на рівні ЄС захист може бути подовжено до трьох років.

Берлін.