Участь у засіданні взяв Генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Він нагадав, що недавно особисто побував в Україні та росії. Генсек ООН наголосив, що побував в охопленій війною країні без попередніх гарантій режиму припинення вогню. І також зазначив, що ніде не приховував своєї позиції – ні в Москві, ні в Києві: «Російське вторгнення в Україну – це порушення територіальної цілісності країни та Статуту ООН. Воно має бути припинено заради блага народів України, росії та всього світу», інформує Центр новин ООН.

Окремою метою поїздки став порятунок цивільного населення з Маріуполя. Антоніу Гутерріш розповів, що завдяки його втручанню та кооперації з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста з Маріуполя і, зокрема, району «Азовсталі» вдалося вивезти 320 людей. Він також натякнув, що домовлено і про третю фазу евакуації з Маріуполя, але не розкрив її деталей, щоб наявні домовленості не зірвалися.

Водночас постійна представниця Великої Британії в ООН Барбара Вудворд під час виступу на Радбезі відзначила, що російські окупаційні війська навмисно тероризують та вбивають цивільних громадян в Україні всупереч міжнародному гуманітарному праву. «Правда полягає не лише в тому, що цивільні гинуть під час російської незаконної агресивної війни, а й у тому, що росія навмисно веде війну, спрямовану на те, аби вбивати й тероризувати український народ, – сказала Барбара Вудворд. – Жодного розрізнення не робилося між військовими цілями, лікарнями, школами чи маріупольським театром, перед яким було чітко написано "діти». Як приклад вона навела звірства росіян у Бучі та Ірпені, де ті «вбивали та розчленовували цивільних». Представниця Великої Британії підкреслила, що всі ці дії є порушенням міжнародного гуманітарного права. Вона також засудила намагання російської пропаганди «дегуманізувати та демонізувати українців, називаючи їх неонацистами», передає Укрінформ.

На дедалі масштабнішій брехні росії на міжнародній арені, в тому числі в ООН, стосовно її агресії проти України наголосила й представниця США Лінда Томас-Грінфілд. «Росія не раз брехала в Раді Безпеки ООН, поширювала теорії змови й дезінформацію і щоразу ця брехня ставала дедалі більшою», – зазначила представниця Сполучених Штатів. Вона нагадала, як лише три місяці тому постпред росії при ООН стверджував, що його країна не мала намірів вторгатися в Україну, і зараз у рф заявляють, що вторгнення ніколи не відбувалося.

«Вони навіть заявляють, що Україна атакує сама себе, скидає бомби на свої будівлі, на своїх людей та нападає на свою демократію. Ця брехня суперечить будь-якій логіці, здоровому глузду. росія займається чистою дезінформацією», – сказала Томас-Грінфілд. Дипломат зазначила, що правда дуже добре відома всім: саме кремль є єдиним винуватцем війни в Україні.