На знімку: Денис Шмигаль, Матеуш Моравецький, Магдалена Андерссон та Урсула фон дер Ляєн.

Сума зібраних коштів становила 6,5 мільярда доларів.

Ініціаторами її проведення стали прем’єр-міністри Польщі та Швеції Матеуш Моравецький і Магдалена Андерссон. Метою конференції був збір коштів на зростаючі гуманітарні потреби України. Партнерами події стали Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і Голова Європейської Ради Шарль Мішель, які теж виступили на конференції.

До її учасників звернувся Президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що «свобода має демонструвати наочно, що вона захищає та забезпечує людей краще, ніж тиранія, яка десятки років насолоджувалася масштабним потоком грошей за нафту, газ та іншу сировину. Саме так свобода виграє. Саме тому ця конференція важлива для всіх у Європі. І стратегічно важлива, і тактично». Президент повідомив, що «ми вже готуємо масштабний План відновлення України після війни й потребуємо стратегічного міжнародного плану підтримки для України, який буде сучасним аналогом історичного Плану Маршалла. Це гроші, це технології, фахівці й можливості для зростання, які необхідні для повернення безпечного життя, для модернізації та соціального розвитку. Це будуть інвестиції у стабільність усього центру та сходу Європи. Щоб агресор знав, що не зламає силу Європи та всіх вільних народів. І щоб усе зруйноване війною було відбудовано на високому рівні».

На конференції Україну особисто представляв Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він презентував міжнародним партнерам і донорам платформу United24, створення якої ініціював Володимир Зеленський. Як пояснив Денис Шмигаль, United24 – це глобальна ініціатива для згуртування людей навколо підтримки України. Першими компонентами цієї ініціативи стали План та Фонд відновлення, який був офіційно запущений цього тижня.

«Ми розраховуємо, що Фонд буде наповнюватися із п’яти джерел: допомога держав-партнерів та міжнародних фінансових організацій, допомога великих міжнародних корпорацій, заморожені, конфісковані активи рф, внески приватних осіб, допомога міжнародних гуманітарних організацій та благодійних фондів», – зауважив Прем’єр-міністр.

За словами очільника уряду, Україна вже веде роботу за всіма п’ятьома напрямами. Три з них працюють через механізми МВФ і Світового банку, ще два – через онлайн-платформу U24.

Також Україна веде роботу над детальним Планом відновлення. Як зазначив Денис Шмигаль, у його основу буде закладено принципи регіональності, коли країни-партнери та корпорації допомагають у відновленні конкретного міста чи регіону, та параметричності, тобто напрацювання конкретних параметрів відбудови і трансформації кожного сектору економіки.

«Ми будемо не просто відновлювати зруйновані будівлі. На їх місці ми реалізовуватимемо сучасні архітектурні рішення, в яких будуть враховані принципи енергоефективності, безбар’єрності та інноваційності», – підкреслив Денис Шмигаль, слова якого цитує Урядовий портал.

Прем’єр-міністр наголосив, що зруйновані українські міста стануть будівельним майданчиком світу, на якому українські архітектори та будівельники разом з їхніми міжнародними партнерами зможуть планувати та реалізовувати сучасні містобудівні проекти. Як підкреслив Денис Шмигаль, ключовим фокусом для нової української економіки стануть економічна свобода та створення кращих умов для ведення бізнесу, залучення інвестицій, діджиталізація.

Багато представників країн–учасниць конференції оголосили про збільшення фінансування гуманітарних потреб України. Так, Президент Франції Еммануель Макрон заявив у відеозверненні під час міжнародної конференції донорів для України у Варшаві, що його країна надасть глобальну допомогу на суму 2 мільярди доларів як відповідь на потреби, висловлені Президентом України. Адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер під час конференції повідомила, що Сполучені Штати виділять на гуманітарну допомогу Україні додатково 397 мільйонів доларів. Про додаткові 100 мільйонів євро гуманітарної допомоги повідомив Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Загалом, як уже зазначалося, учасники конференції зібрали 6,5 мільярда доларів на подолання гуманітарних проблем України.

Фото з Телеграм-канала Дениса ШМИГАЛЯ.