Зайнятися цим питанням спонукали численні запитання, які отримую вже кілька днів від українських друзів з різних регіонів: «Чи цей документ може бути справжнім?». Ідеться про так звану «копію» наказу начальника Генерального штабу Війська Польського від 27 квітня 2022 року, що кружляє у соцмережах і, хоч як дивно, користується популярністю і викликає інтерес в користувачів мережі Інтернет. Нічого дивного, що паралельно цей «документ» активно використовують-пропагують російські ЗМІ, адже в ньому йдеться про те, що Польща нібито готова відправити свої війська в Західну Україну.

Метою цієї чергової фейкової атаки є чергове намагання москви кинути тінь на дружні відносини та, як ніколи раніше, одностайну і скоординовану позицію і політику Варшави та Києва після нападу росії на Україну 24 лютого.

Отже, темою фейку є «наказ» за підписом генерала Ярослава Міка (начальника Генштабу Війська Польського), про приведення у стан повної бойової готовності трьох десантно-штурмових батальйонів поблизу кордону з Україною з метою взяття під контроль стратегічних об'єктів у Волинській та Львівській областях.

Справою зайнялися «Fake Hunter» (у перекладі – мисливці за фейками), які попросили прояснити ситуацію прес-службу Генштабу ВП. Його речниця полковник Йоанна Клєйшміт наголосила, що це цілеспрямовані дезінформаційні заходи. «Користувачів вводять в оману як змістом, так і використовуваною «фотокопією» поширюваного документа, який є нічим іншим, як сфабрикованою шляхом фотомонтажу дезінформацією», – зазначила полковник. Аргументи прості. По-перше, лист був зроблений на бланку, який не використовують у Генеральному штабі ВП. По-друге, згадуваний у наказі генерал Гжегож Гродський від початку квітня не служить у Війську Польському. По-третє, оригінальний наказ, який був використаний для фотомонтажу, стосувався вакцинації від ковіду.

Речник міністра-координатора польських спецслужб Станіслав Жарин звертає увагу, що «брехня стосовно ймовірних планів нападу Польщі на Західну Україну повторюється впродовж кількох років», але така дезінформаційна кампанія особливо посилилася після нападу росії. С. Жарин звертає увагу, що мета такої кампанії - посіяти зерно недовіри між Україною та Польщею, зруйнувати співпрацю наших країн і народів.

Польські експерти попереджають, що після початку агресії росії в Україні в польському Інтернеті розпочалася широкомасштабна операція російських дезінформаторів. До неї вони готувались заздалегідь, щонайменше з 2020 року, зареєструвавшись і маскуючись під місцеві ЗМІ, пов'язані з містами Краків, Бидгощ, Люблін чи Жешув. А після 24 лютого почали поширювати дезінформацію про війну в Україні та лякати поляків українцями, підвищенням цін на енергоносії чи біологічною зброєю.