Це передбачено Порядком прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році, затвердженим наказом МОН від 27 квітня № 392 зі змінами, внесеними наказом від 2 травня № 400.

Нагадаємо, що замість ЗНО цьогоріч вступники складатимуть комплексний Національний мультипредметний тест із трьох предметів: української мови, математики та історії України. Вступникам запропонують по 20 завдань з кожної дисципліни, на весь іспит відведуть 120 хвилин.

Для вступу на інженерні спеціальності більшої ваги набуватиме результат з математики, на гуманітарні – з історії України.

Невід’ємні вагові коефіцієнти К1, К2, К3 для кожної спеціальності визначені в додатку 4 до згаданого Порядку. Наприклад, для вступу на журналістику ваговий коефіцієнт результату з математики становитиме 0,3, а для спеціальноті «фізика та астрономія» - 0,5. Натомість історія «важитиме» 0,25 та 0,2 відповідно, українська мова – 0,45 та 0,3.

Тестування відбуватиметься у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах, створених на базі шкіл та вишів в Україні, а також у низці інших держав Європи. Перелік міст і країн, які нададуть змогу складати НМТ, обіцяють невдовзі розмістити на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Основна сесія НМТ, в якій братимуть участь більшість вступників, стартує у другій половині липня. Передбачено також проведення додаткової сесії Національного мультитесту в серпні та спеціальної – у вересні. Графік проведення тестування оприлюднять на сайті УЦОЯО. У Центрі нагадують, що у травні потенційні учасники НМТ мають підтвердити своє бажання складати тест і повідомити, в якому місті вони мають намір це зробити.

Якщо вступник буде невдоволений результатами тестування, другої спроби скласти мультитест він не матиме.

Для конкурсного відбору використовуватимуть результати виконання кожного блоку НМТ, переведені за шкалою 100–200 балів. Принципи трансформації тестових балів у рейтингу наведено у додатку 6 до згаданого Порядку. Аби отримати 100 балів, абітурієнти мають набрати хоча б по одному тестовому балу за виконання кожного блоку.

Мінімальний поріг (склав/не склав) цього року не застосовуватимуть. Максимальна кількість балів, на яку можна розраховувати за виконання кожного блоку, така: по 35 з української мови та історії України та 30 – з математики, що відповідатиме 200 балам за шкалою 100–200.

Як зазначають в УЦОЯО, завдяки запровадженню вагових коефіцієнтів вступник зможе краще спланувати стратегію виконання завдань мультитесту, адже знатиме наперед, результати якого блоку є визначальними для вступу на обрану спеціальність.