Світ без кордонів

Загалом українські прапори заборонено використовувати на 15 меморіальних об'єктах столиці Німеччини.

Поліція Берліна не скасує обмеження на українські прапори 8 та 9 травня

Попри критику обмеження використання українських прапорів на меморіальних об'єктах Берліна 8 та 9 травня, місцева поліція не скасувала це розпорядження.

У відповідь на критику щодо особливих розпоряджень, які запроваджуються на різних меморіальних об'єктах Берліна в неділю, 8 травня, та понеділок, 9 травня, коли відзначатимуть 77-му річницю завершення Другої світової війни у Європі, Сенат німецької столиці виступив на захист відповідних заходів, повідомляє DW. «Головна ідея полягає у тому, що відзначення дат 8 та 9 травня 1945 року, а отже і звільнення Німеччини від націонал-соціалізму, має бути чітко відокремлене від ситуації травня 2022 року», - заявив представник департаменту внутрішніх справ Сенату Берліна у суботу, 7 травня.

Загалом українські прапори заборонено використовувати на 15 меморіальних об'єктах, а не в усьому Берліні, як повідомили раніше деякі ЗМІ. Влада Берліна пояснює своє рішення ще й тим, що на ці дні в столиці Німеччини заплановано проведення багатьох демонстрацій та акцій вшанування загиблих під час Другої світової війни. Як повідомив журналістам офіційний представник поліції, у неділю та понеділок на вулиці міста вийдуть загалом майже три з половиною тисячі правоохоронців. За великого скупчення людей, поліція хоче «запобігти будь-якій конфронтації» на меморіальних об'єктах, де закарбовано пам'ять і російських, і українських воїнів, які загинули в боях, йдеться у розпорядженні поліції. 

Віце-президентка українсько-німецької асоціації «Ukraine Future» Ганна Прайне-Косач розповіла в коментарі «Європейській правді», що два тижні тому українська громада у Берліні домовилася з місцевою владою про проведення акції та отримала дозвіл. Очікувалося, що віддати шану загиблим у Берліні зберуться майже 20 тисяч українців, проведення демонстрації не планувалося.

Але ввечері 6 травня поліція Берліна надіслала організаторам документ, у якому вказано про заборону використання будь-якої символіки України під час відвідування пам'яток Другої світової війни.

Також накладено заборону на використання прапорів рф і військової символіки, яку зараз використовує росія під час війни в Україні, зокрема символів «Z» та «V», георгіївських стрічок. Саме це порівняння символів України та росії і збурило українську громадськість.

Посол України в ФРН Андрій Мельник назвав розпорядження поліції «ляпасом Україні та українському народу». «Рішення про те, що публічне носіння українського прапора у федеральній столиці заборонено, як і російського, під яким день і ніч скоюють найстрашніші воєнні злочини проти мирного населення України та десятків тисяч українців, жінок та дітей, холоднокровно вбитих, - це величезний скандал», - переконаний посол. На своїй сторінці у Твіттері він звернувся  до правлячої бургомістерки Берліна Франциски Ґіффай із закликом «негайно скасувати це сумнівне рішення». 

Розкритикувала рішення й  опозиція у Палаті депутатів Берліна. «Український прапор символізує боротьбу за свободу - як можна бути настільки байдужим, щоб заборонити його у Берліні?» - написав голова берлінського відділення Християнсько-демократичного союзу Кай Веґнер у Твіттері. 

Однак влада Берліна не дослухалася до закликів. Тож сьогодні-завтра в столиці Німеччини, можливо, затримуватимуть людей за те, що в їхніх руках - прапор України.  Якщо це справді станеться, то в такому разі поліції не вдасться запобігти не тільки конфронтації, а й ганьбі.