Переговори Міжнародного комітету Червоного Хреста з російською стороною про доступ до вивезених в рф українців поки що не завершилися успіхом.

Як повідомив в інтерв’ю швейцарському виданню NZZ операційний директор МКЧХ Домінік Стілгарт, «ми досі ведемо переговори з росіянами про доступ до українських біженців у росії. У нас недостатньо інформації про те, що там насправді відбувається».

Нагадаємо, що раніше українська влада звинуватила МКЧХ у взаємодії з російською владою у питанні депортації українців на територію росії. Після того як президент МКЧХ Петер Мауер зустрівся з президентом рф володимиром путіним і заявив про відкриття офісу МКЧХ у Ростові, організацію звинуватили у сприянні депортації українців.

Домінік Стілгарт  заявив, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста «ніколи не візьме людей нікуди проти їхньої волі», однак він визнав, що організація не знає про подальшу долю вивезених людей. 

Стілгарт припустив, що росія «проводить так звані перевірки: затримуються бійці, ймовірно, і цивільні, які працювали на українську владу».

Домінік Стілгарт  наголосив, що обидві ці групи людей захищені міжнародним правом, а тому їх не можна катувати чи вбивати. «Але якщо цього дотримуються, то куди потім потрапляють ці люди? Ми цього не знаємо», – зазначив він. 

Тим часом Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в інтерв’ю Blick повідомила, що російські загарбники депортували до рф вже майже 1 млн українців, з яких 182 тисячі – діти.

«Нині до росії депортовано майже один мільйон українців. З них 182 тисячі – діти. Вони розподіляються по всій росії, особливо в бідні регіони, щоб допомогти розвитку економіки», – заявила Денісова.

За словами омбудсмана, у фільтраційних таборах на території рф українців опитують, зокрема, на предмет того, як вони ставляться до «російської місії» в Україні.  «Якщо їм не подобається відповідь, то вони перевіряють документи – якщо вони взагалі є – і шукають у мобільному телефоні. Таких людей вивозять у віддалені регіони, інші можуть залишитися поблизу України», – повідомила Денісова.

Водночас путін використовує вивезених в росію українців з пропагандистькою метою, запевняючи, що захистив людей, які були змушені тікати з України.

Водночас, уповноважена Верховної Ради з прав людини розкритикувала роботу базованого у Женеві Міжнародного Комітету Червоного Хреста, який раніше відкрив свій офіс у Ростовській області на півдні рф. Денісова зазначила, що головним завданням МКЧХ має бути реєстрація біженців та підтримка їх повернення в Україну.