Восьмого травня - річниця підписання беззаперечної капітуляції Німеччини, а водночас і закінчення Другої світової війни в Європі 1945-го. В неділю по всій країні представники політичних сил, уряду, парламенту, громадських організацій поклали вінки та квіти до меморіальних комплексів, пам’ятників, місць поховання полеглих у боях за рідну землю. Так Німеччина вшановує пам’ять воїнів багатонаціональної Радянської армії.

У Берліні та в усіх землях 8-9 травня було заплановано проведення 50 пам’ятних заходів з нагоди 77-ї річниці визволення Німеччини від націонал-соціалізму - зібрань і мітингів. У неділю і понеділок Сенат Берліна заборонив демонстрацію російських та українських національних прапорів на 15 меморіальних об’єктах. Як і використання учасниками зібрань різноманітної символіки. Так міська влада відокремила події травня 1945 року від ситуації у травні 2022-го. Серед заборон на ці дні також відвідування меморіальних комплексів в уніформі чи застосування її деталей - навіть видозмінених, проходження маршами, виконання пісень про війну. Заборонено і сумнозвісний символ «Z».

Як пояснили представники Сенату Берліна, таких заходів вжито для того, щоб попередити будь-яку конфронтацію на меморіальних об'єктах, де увічнена пам’ять як російських, так і українських воїнів, які загинули в боях. Учора на пам’ятних заходах тільки в Берліні було задіяно три тисячі поліцейських.

Посол України Андрій Мельник разом із представниками української дипломатичної місії і запрошеними на церемонію політиками, урядовцями, представниками української громади поклав вінок до меморіалу радянським воїнам у берлінському Тіргартені.

У неділю ввечері на відкритті Конгресу об’єднання німецьких профспілок із промовою виступив президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. «Війна росії проти України - це розрив багато чого з того, що ми вважали само собою зрозумілим, це злам епохи, - сказав президент. - Цьогорічне 8 травня - день війни».

За словами Штайнмаєра, президент рф володимир путін, напавши на Україну, «остаточно руйнує основу європейського світопорядку». Президент вважає цей напад нападом на ідею ліберальної демократії і на цінності, на яких вона ґрунтується - свободу, рівність, повагу до прав людини і людської гідності.

Штайнмаєр гостро висловився про путіна: «Коли він говорить про фашизм, «денацифікацію», він бреше. Це підступне та цинічне спотворення історії», - зазначив президент Німеччини.

Водночас Штайнмаєр наголосив, що ця війна змушує Німеччину та Європу зробити болісні висновки: «Ми були надто впевнені, що мир, свобода, процвітання - це те, що само собою зрозуміло».

Президент Німеччини визнав, що він сам теж помилявся і не вірив у можливість того, що путін «у своєму імперському безумстві» готовий привести власну країну до політичної, економічної та моральної розрухи».

Штайнмаєр підтримав Україну та зазначив, що Німеччина «робить це з повною переконаністю та всім серцем», як і її європейські сусіди…

Канцлер ФРН Олаф Шольц звернувся до громадян країни з нагоди Дня визволення Німеччини від націонал-соціалізму, запевнивши, що Берлін не ухвалить жодних рішень, котрі «могли б зробити НАТО учасницею конфлікту України та росії». Зазвичай канцлер ФРН не виступає із телезверненнями з нагоди цієї події, проте Шольц пояснив, що для нього «це 8 травня - як жодне інше, тому я звертаюсь до вас сьогодні». Канцлер поєднав своє звернення із подіями в Україні.

Він зазначив, що росіяни та українці разом протистояли нацистському режиму в Другій світовій війні. «Німеччина тоді скоїла злочин проти обох націй, як росіян, так і українців, - сказав Шольц. - З обома ми десятиріччями прагнемо до примирення. Нині президент росії путін воліє підкорити Україну, знищити її культуру та ідентичність. Президент путін ставить знак рівності між його варварською наступальною війною і боротьбою проти націонал-соціалізму. Це фальсифікує історію, і це підло. Наш обов’язок сказати це прямо», - заявив Шольц.

Він зазначив, що через історичне минуле Німеччина може бути лише на боці того, на кого напали, і підтримувати Україну. «Не робити цього - означає капітулювати перед неприхованим насильством і зміцнювати агресора», - додав канцлер.

Олаф Шольц запевнив німців, що в усіх зусиллях стосовно підтримки України Берліном уряд керуватиметься принципом не завдавати збитків Німеччині.

Берлін.