У червні цього року уряд Греції планує розпочати повернення коштів на банківські рахунки споживачів за попередні «переплати» за електроенергію – це стосується тих, чий річний прибуток не перевищує 45 тисяч євро, повідомив міністр фінансів Христос Стайкоурас. За його словами, уряд виділяє на повернення коштів і подальші субсидії до кінця року 3,2 мільярда євро, з яких майже 1,1 мільярда виплачуватиметься з держбюджету.

Щоб їх отримати, необхідно подати заявку на онлайн-платформі, відкриття якої очікується на початку червня. Заявники повинні, заходячи на неї, підтвердити чи виправити дані про своє місце проживання і вказати номер банківського рахунка, якщо його раніше не було введено в систему.

Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс заявив у телезверненні, що уряд не тільки поверне гроші споживачам електроенергії з низьким річним доходом, які вони переплатили в грудні 2021 року – травні 2022-го, а й також встановить стелю оптових цін на електроенергію і відшкодує до 60 відсотків усіх надбавок. З липня 2022 року й до кінця року, який названо тимчасовим горизонтом, буде посилено механізм знижок на тарифи на електроенергію з метою стабілізації роздрібної ціни. При цьому ставка субсидії коригуватиметься щомісяця, посилюючи чинний механізм знижок на тарифи, щоб ціни залишалися помірно стабільними на певних рівнях (значно нижчими, ніж у попередні місяці й дещо вищими за ті, що діяли до кризи). Прем'єр також закликав громадян ощадливіше витрачати електроенергію.

ЗМІ зазначають, що Греція з минулого року, як і багато інших країн ЄС, перебуває у лещатах різкого зростання цін на газ, електроенергію, паливо та продукти харчування, яке посилилося після вторгнення росії в Україну. І нагадують, що раніше Міжнародне енергетичне агентство оприлюднило рекомендації із 10 пунктів стосовно скорочення споживання нафти. Для економії дорогого палива урядам країн рекомендовано обмежити швидкість автомобільного транспорту, організувати там, де це можливо, роботу з дому, проводити у містах дні без виїзду машин, знизити ціни на громадський транспорт, що заохотить автомобілістів користуватися ним, підтримувати ширше використання електромобілів. За підрахунками експертів Міжнародного енергетичного агентства, ці заходи дозволять скоротити попит на нафту на 2,7 мільйона барелів за день.