«Сьогодні ми з Шарлем Мішелем побували в нашому українському європейському місті-герої Одесі (на знімку). Від імені уряду та українців подякував ЄС за безпрецедентну підтримку під час війни. Звісно, очікуємо надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Вдячний Шарлю Мішелю особисто за його розуміння й мотивацію цього процесу серед європейських країн», – підсумував зустріч із Шарлем Мішелем Денис Шмигаль.

Під час спільної з українським прем’єром прес-конференції Шарль Мішель зазначив, що ЄС готовий продовжити санкційний тиск на Кремль. «Також ми працюємо над звільненням країн ЄС від поставок російських енергоносіїв. Ми вже близькі до заборони імпорту російської нафти», – підкреслив президент Європейської ради. 

Шарль Мішель повідомив, що ЄС заморозив активи багатьох російських олігархів, а нині обговорюється питання направлення цих коштів на відбудову України. «Ми зробимо все можливе, щоб зупинити російську військову машину», – підсумував Шарль Мішель.

Крім того, президент Європейської ради нагадав, що Одеса відіграє ключову роль для забезпечення продовольчої безпеки багатьох країн світу. «Саме зараз в Одесі заблоковано мільйони тонн харчових товарів. А це потенційно означає драматичну ситуацію для багатьох країн світу, особливо тих, що розвиваються», – наголосив Шарль Мішель. Він підкреслив, що «всю відповідальність за цю ситуацію несе Росія». 

Фото з Телеграм-канала Дениса ШМИГАЛЯ.