Принаймні для внутрішнього споживання на росії. Тепер імперія «побєдоносія» одна воює проти світу, зокрема ЄС та країн НАТО.

То як у старому анекдоті про ранок режисера-невдахи після жорсткої п’янки: спочатку вимагав тазика, а коли принесли, із пафосом заявив: «Концепція змінилась. Ми всер…ся!». 

Отож і в кремлі подібне неподобство через провал бліцкригу із захоплення України. Тому роспропаганда отримала вказівку змінити акценти. 

«Щоб змінити уявлення росіян про військову «непереможність» та підготувати суспільство до можливої поразки, російським ЗМІ наказали розповідати про російсько-українську війну як про збройне протистояння рф з усіма країнами Європейського Союзу та НАТО», – повідомляє Головне управління розвідки МОУ. Мовляв, такий хід, на переконання рашистських політтехнологів, применшить ганьбу від програшу більш могутньому противнику. А ще об’єднає росіян навколо нового/старого ворога на ім’я «загниваючий Захід», «американський імперіалізм», «НАТО хоче знищити росію»… Не важливо, як назвати загрозу, головне, щоб її створити і роздути. 

А в цьому російському інформаційному контенту протягом багатьох десятиліть рівних немає. Московія довго і системно над цим працювала, переписуючи історію, легалізуючи свої наративи у міжнародному просторі, лякаючи світ своєю зброєю та ядерною кнопкою. За фактом – українці спростували всі ці міфи на практиці. І геополітична спільнота повірила, нарешті, цим фактам. 

У публічному двобої з терористичним варварством путінізму варто вже відкрити ленд-ліз спільних ресурсів та програмних розумінь комунікаційних, безпекових заходів, умов, технологій, експертиз в масштабах глобального світу. 

День перемоги по-російськи та й сам кастрований парад у москві на 9 травня, яким так інтригували з кремля, продемонстрував лише реальне вміння рф надувати щоки, і то якщо буде «льотна погода». Проте помилково недооцінювати «братського» ворога. Його можливості у війні не вичерпані. Тепер московія розвиватиме та посилюватиме різні напрями гібридної агресії, і передусім у публічному просторі (політика, дипломатія, медіа тощо).

Путіну втрачати нічого з огляду на зміну концепції (за анекдотом). Тому «лякалки» хімічною і ядерною зброєю, хоча й іноземні розвідки вважають їх реалізацію не на часі, можуть бути виправдані й реалізовані за схемою «загроза безпеки рф». Підготовку цього вже веде головний рупор кремля дмитро кисельов.

У такому контексті найбільшою небезпекою розвитку ситуації між Україною та росією є можливість включення кремлем захоплених територій до складу росії, вважає німецький аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень Адреас Умланд. До речі, рф навіть відмовилася від проведення своїх референдумів на захоплених територіях. Тобто хоч якось виправдовуватися перед міжнародним правом тоталітарний режим путіна не збирається.

«Я побоююсь такого сценарію, що відбудеться анексія так званих «л/днр», мабуть, Херсонської області. І якщо вони будуть оголошені офіційно територіями росії, то в такому разі рф може заявляти, що ця територія входить до ядерної оборонної доктрини, і це свідчить про те, що ядерна зброя може бути застосована для захисту власної території», – сказав експерт.

Аналітик вважає, це створить «величезний глухий кут» для Києва, якщо москва просто скаже, що захищатиме «свою територію» ядерною зброєю. Умланд припускає, що у цьому й полягатиме «перемога» путіна за відсутності більш вагомих здобутків військової кампанії в Україні.