Про цю нагальну для світу проблему сьогодні говорять генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, президент США Джо Байден, президент Європейської Ради Шарль Мішель. Питання глобальної продуктової безпеки постійно виносить на обговорення і українська влада, однак росіяни, продовжуючи злочинну агресію проти нашої держави, провокують світову кризу. Втім, не виключено, що вони це роблять навмисне, адже завдати іншим країнам якомога більше збитків і руйнувань, схоже, останнім часом стало їхньою метою.

У попередньому номері «Голосу України» ми писали, що президент Європейської Ради Шарль Мішель 9 травня відвідав Одесу та її порт разом із главою уряду України Денисом Шмигалем. Під час їхніх перемовин йшлося і про блокаду. Очільник уряду наголосив, що зараз у морських портах України заблоковано майже 70 суден, у тому числі 10 - в Одеському порту. Переважна кількість кораблів - балкери та судна для перевезення генеральних вантажів. Заблоковано 90 млн тонн аграрної продукції, які Україна планувала постачати до країн Африки, Азії та Європи. За словами прем’єра, частину запасів вдалося вивезти автотранспортом і залізницею, решта - стоять під обстрілами або захоплені російськими військовими. Глава уряду наголосив, що Україна втрачає 170 млн доларів щодня через заблоковані порти, а експортні можливості нашої країни впали більш ніж на половину.

Днями на цю ж тему висловився і президент США Джо Байден. Під час виступу на підтримку американських фермерів у Канзасі він заявив: «Американські фермери розуміють, що війна Путіна відрізала Україну – виробника пшениці, кукурудзи та олії. Наприклад, Україна каже, що в них в зерносховищах перебуває 20 мільйонів тонн зерна. 20 мільйонів тонн, і знаєте що, якщо це зерно не піде на ринок – дуже багато людей в Африці помре з голоду, бо Україна є єдиним постачальником в деяких країнах». Джо Байден зауважив, що через блокування російськими військовими кораблями немає доступу до українських портів. Через що неможливо вивезти це зерно. «Жорстока війна, розпочата на українській землі, заважає українським фермерам посадити врожай наступного року. Втім, у росії теж все не дуже добре», - уточнив Байден.

Водночас український уряд нагадує і про інший вимір цієї проблеми – крадіжку зерна на окупованих територіях та спроби продати його за кордоном.

Днями з відповідним коментарем виступило Міністерство закордонних справ України. В ньому вказується, що крадіжки харчових ресурсів з території незалежної суверенної держави є одним з проявів мародерства. МЗС попередило країни-споживачі, що партії зерна, які продає рф, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте в результаті мародерських дій російської окупаційної влади. «Вважаємо, що будь-яка країна, яка свідомо купує вкрадене зерно, є співучасниками цього злочину», - зазначається у коментарі.

За інформацією українського уряду, окупанти вже викрали щонайменше 400–500 тисяч тонн зерна на суму понад 100 млн доларів. Практично всі кораблі, які виходять із зерном із Севастополя, перевозять крадену українську продукцію. Крім того, МЗС наводить документальні докази крадіжки росією українського зерна. А саме, розпорядження так званої «мерії Бердянська» № 10-п від 07.05.2022 щодо вилучення пшениці та ячменю у приватної компанії; прес-реліз законодавчих зборів Красноярського краю РФ № 379 (13593) від 27.04.2022 щодо рішення комітету в справах села та агропромислової політики провести експропріацію врожаю у фермерів Херсонської області, тимчасово окупованої збройними силами рф. А ще в документі голова комітету Владислав Зирянов озвучив наміри російської влади розширити таку політику й на інші регіони України.

Також серед доказів - пропозиції міністерства сільського господарства росії відкласти введення в дію федеральної державної інформаційної системи відстеження походження зерна та продуктів перероблення зерна на один рік. Запровадження ФДІС «Зерно», розробленої російським «Центром агроаналітики», мало на меті встановлення контролю за використанням харчових ресурсів на території рф, але у зв’язку з військовою агресією росії проти України вже розроблена система стала небажаною для рф з огляду на необхідність обліку незаконно вивезеного зерна з території України.

«Злочинне вилучення, вивезення та користування українським зерном є черговим свідченням деструктивних дій рф, які, зокрема, порушують основні принципи Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) – гарантування продовольчої безпеки та подолання голоду. Така політика держави-агресора ставить під питання доцільність її членства в ФАО та інших міжнародних організаціях. Вимагаємо від росії припинити викрадення зерна, розблокувати українські порти, відновити свободу судноплавства та дозволити прохід торговельних суден. Закликаємо міжнародну спільноту посилювати економічні санкції з метою припинення збройної агресії рф проти України, запобігання гуманітарній катастрофі та погіршенню ситуації з продовольчою безпекою у світі», - підсумовується у коментарі МЗС.