Під час робочого візиту до Києва глава зовнішньополітичного відомства ФРН Анналена Бербок зробила несподівану заяву про те, що Німеччина має намір назавжди позбутися залежності від російських енергоносіїв, передусім від газу та нафти.

Міністр зазначила, що усвідомлює наслідки, котрі потягне за собою таке рішення. Також, за її словами, обмежувальні санкції проти рф не буде скасовано навіть за умови серйозних економічних втрат для Німеччини. Бербок наголосила, що умовою повного скасування санкцій буде повне визволення України.

Хоча поки Бундестаг не ухвалював радикальних рішень стосовно цього, проте очевидно, що парламент розглядатиме питання щодо усунення залежності країни від російських енергоносіїв. Але на які інші їх замінить Німеччина, власне, чи існує так званий кризовий план, про який тривають дискусії в суспільстві?

Німецькі ЗМІ повідомляють про те, що влада країни вже розвиває канали, якими енергоносії транспортуватимуться із країн Близького Сходу та США. Крім того, розпочалося спорудження термінала для поставок скрапленого природного газу.

Ідеться також про можливу націоналізацію нафтопереробного заводу в Шведті, котрий належить «Роснефті». Перероблена на ньому нафта надходить у Берлін та деякі інші регіони ФРН. У такий спосіб влада Німеччини має намір мінімізувати ризики втрат від нафтового ембарго, котре плановано запровадити наприкінці року. Щоправда, це спричинить дефіцит бензину, про що днями заявив міністр економіки Роберт Хабек.

Також нині Німеччина розвиває співробітництво з кількома країнами із запуску проектів, пов’язаних із зеленою енергетикою. Ідеться про розвиток технологій відновлюваних енергоресурсів, а також відмову від викопних енергоносіїв.

У зв’язку з такими змінами німецька влада оминає питання запуску газопроводу «Північний потік-2», на який ще недавно покладалися певні надії. Щоправда, днями офіційна представниця міністерства економіки ФРН Анніке Айхорн заявила, що «Північний потік-2» «фактично помер». Водночас вона додала, що в Німеччину нині «стабільно постачається газ, сховища заповнені на 38,6%. А поставки з Норвегії та Нідерландів скориговано ще минулого тижня, і ми в змозі їх збільшити. «Північний потік» справді мертвий», - зазначила Айхорн.

Реалізацію проекту «Північний потік-2» призупинили після вторгнення російських військ в Україну. Низка країн негайно запровадили кілька пакетів санкцій проти Москви. Нині Європа обговорює питання відмови від імпорту російських енергоресурсів, від яких сильно залежить.

Благородні наміри європейців у такий спосіб сприяти зупиненню російської агресії проти України охолоджують тверезі розрахунки фахівців. «Раптове припинення імпорту російських енергоносіїв може спричинити масштабну економічну кризу в Німеччині, - наводить німецьке ділове видання Handelsblatt слова экономіста Тома Кребса з університету Мангайма. - Газове ембарго спровокує падіння обсягів виробництва на 12% упродовж першого року, тож економіка втратить майже половину трильйона євро», - пояснив експерт. За його словами, заборона на поставки російських вуглеводнів може спровокувати таку рецесію, якої німці не знали з часів Другої світової війни.

Дефіцит газу, а його ФРН закуповує у рф понад 55%, завдасть удару передусім по енергомісткій промисловості, в тому числі по хімічному, металургійному, ливарному, керамічному, харчовому, паперовому виробництвах, а також автомобілебудуванню, наголосив Кребс.

Натомість у ЄС ще в березні заговорили про необхідність зменшення залежності від російських поставок. А минулого тижня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що новий пакет санкцій передбачатиме, крім іншого, поетапну заборону на імпорт російської нафти. Втім, через позицію Угорщини та ще деяких країн - учасниць ЄС його не вдалося узгодити.

Проте політики вважають, що вони майже досягли згоди в прийнятті рішення стосовно запровадження ембарго на російські енергоносії. Питання обговорюється і дискутується у німецьких ЗМІ, де фахівці, експерти та пересічні громадяни висловлюють власні «за» і «проти». І поки що не схоже, що вони досягли консенсусу.

Випуск столичного видання «Берлінер цайтунг» на першій шпальті в середу розмістив матеріал з продовженням на інших сторінках про те, що очікує споживачів після відмови від російських енергоносіїв: зокрема, ціни на гарячу воду та газ зростуть на 70%. Утім, вони вже подорожчали й істотно спустошують гаманці громадян.

Берлін.

Фото автора.