Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков під час візиту до Вашингтона зустрівся з віце-президенткою США Камалою Гарріс.

Болгарський прем’єр поділився з Камалою Гарріс своїми враженнями від поїздки в Україну, яка обороняється від російської агресії, розповів їй про побачене ним у Києві та Бородянці. Він наголосив, що війна, яку росія веде в центрі Європи, диктує необхідність прискорення і запровадження реальних заходів у галузі енергетики. Саме вони дозволять європейським країнам позбутися залежності від поставок нафти і газу з країни-агресора і не фінансувати диктаторський режим путіна.

Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков і віце-президентка США Камала Гарріс досягли домовленості про реальні поставки скрапленого природного газу зі Сполучених Штатів до Болгарії. При цьому за цінами, нижчими ніж у «Газпрому». Представниця США запевнила, що зріджений природний газ Болгарія почне отримувати вже в червні цього року. Про нові конкретні ціни, які Болгарії доведеться платити за американську сировину, не повідомляється.

У Вашингтоні прем'єр-міністр Кирил Петков зустрівся також із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Вони обговорили можливу співпрацю у модернізації болгарських збройних сил, посилення ролі Болгарії у підтримані стабільності й безпеки на Балканах, а також економічного розвитку регіону.

Прем'єр-міністр Болгарії вважає свій візит до США плідним і таким, що відкриває нові перспективи в співробітництві. Але проросійські сили, діями яких керує невеличка парламентська партія «Відродження», не згодні з цим. Вони не тільки вимагають виконувати вимоги москви, а й наполягають на відставці уряду Кирила Петкова. Найбільше її керівника Костадина Костадинова, якого майже всі болгарські видання називають «Костею Копєйкіним» за те, що він одержує копійки від росії, розлютила підтримка урядом прохань України про допомогу.