На заклики Сербії, Північної Македонії та Албанії до усіх країн Західних Балкан підтримати проект Open Balkan, який має сприяти об’єднанню ринків цього регіону і вільному обміну товарами, послугами, пересуванню людей перед їх вступом до ЄС, відгукнулася перша країна. Це – Чорногорія.

У середу її новий прем’єр-міністр обережно висловився за участь країни в цьому проекті. Албанське інформаційне агентство Telegrafi, вважає, що вирішальним було персональне запрошення прем’єр-міністра Албанії Еді Рама уряду Чорногорії. А косовське агентство новин Klan Kosova наголошує на тому, що на нього відгукнувся перший за всю історію Чорногорії прем’єр-міністр албанського походження - Дрітан Абазович. При цьому він зазначив, що ініціатива Open Balkan, за задумом ініціаторів, створюється для шести держав регіону, а отже, передбачає і приєднання до нього Косово. І цей проект найвигідніший саме для Приштини.

Але влада Косово з недовірою ставиться до Open Balkan, вважаючи, що Белград використовуватиме його як інструмент для відновлення Югославії. Косовських політиків не переконує і те, що серед ініціаторів є Албанія, яка першою виступила б проти цього.

Можливо, приєднання Чорногорії до ініціативи змусить владу Приштини переглянути свою позицію і підрахувати, які переваги вони отримають. І першою з них є зміцнення миру і стабільності. Це не порожні обіцянки, зважаючи на війну, яку веде росія проти України, та плани москви встановити свій вплив на країни Західних Балкан. Адже дві країни-ініціаторки створення Open Balkan – Албанія і Північна Македонія - є членами НАТО. Вони, як і Сербія, намагаються якомога швидше приєднатися до Європейського Союзу, а тому про можливість реалізації начебто існуючих сербських ревізіоністських амбіцій про створення нової Югославії не може бути й мови.