Президент Сербії Александр Вучич у п’ятницю скликав позапланове засідання Ради національної безпеки країни. Така терміновість була продиктована тим, що в четвер, 12 травня, влада Косово заявила про подання до Європейської комісії офіційного запиту на вступ Косово до Ради Європи.

Міністр закордонних справ Косово Доніка Гервалла-Шварц у зверненні до народу заявила: «Сьогодні відкривається нова сторінка в історії Косово. Сьогодні розпочинається процедура розгляду нашого запиту, який пройде через різні інстанції Ради Європи, Парламентської асамблеї та Ради міністрів. Я сподіваюся на їх позитивну відповідь. Косово заслуговує на членство в Раді Європи».

Звичайно, запит спочатку розглядатиметься Комітетом міністрів, його рішення буде передано на розгляд Парламентської асамблеї, до складу якої входять представники держав-членів. За вступ нової держави в Раду Європи має проголосувати не менше 2/3 країн, що входять до неї. Слід зазначити, що дві третини держав-членів цієї організації вже визнали незалежність Косово. Тому більшістю голосів таке рішення може бути ухвалено, звісно за умови, що країна відповідає вимогам організації. Цьому могла б завадити росія. Але країну-агресора ще 16 березня погнали з цієї організації через повномасштабну війну, яку вона почала проти України.

Ось чому так заметушилися у Белграді. «П'ять хвилин тому Гервалла передала офіційну заявку на вступ так званого Косово до Ради Європи. Цим вони показали, що грубо зруйнували Вашингтонську угоду. Після дев'ятирічного порушення Брюссельської угоди тепер і Вашингтонська. Нам же треба не впадати в ненависть, а діяти розсудливо», - цитують слова президента Александр Вучича сьогоднішні сербські ЗМІ. Він додав, що офіційний Белград робитиме все, аби цього на сталося, і до кінця обстоюватиме свої інтереси. Раніше він стверджував, що будь-які спроби Косово вступити до Ради Європи треба розцінювати як грубе порушення міжнародного права і резолюції 1244 Ради Безпеки ООН.