Увечері в четвер літаком турецької авіакомпанії Turkish Airlines до міста Елязиг, яке є адміністративном центром однойменої провінції, прибуло з України ще 111 турків-ахиска. Як зазначає інформаційне агентство «Анадолу», це вже третя група біженців з України, евакуації яких з Херсонської області сприяло Міністерство закордонних справ Туреччини.

В аеропорту жінок, дітей і чоловіків похилого віку зустріли губернатор провінції Елязиг Омер Тораман, начальники управління поліції - Джелал Сель, жандармерії - Алі Йилдиз, муфтій Селамі Айдин та інші відповідальні працівники адміністрації. Як повідомив журналістам видання губернатор Омер Тораман, для новоприбулих вже підготовлено місця в Центрі тимчасового проживання у районі Ашагідемірташ.

А біженка Зухра Аслан розповіла, що вона із сім’єю мирно, щасливо і без проблем жила на півдні України, поки туди не прийшли російські «визволителі», й повідала про те, як путінські вояки катували, вбивали мирних жителів, на розбираючись, хто вони – росіяни, українці, турки чи греки. «Коли стало зрозуміло, що ми не зможемо продовжувати своє життя, як це було раніше, то звернулися по допомогу до уряду Туреччини. Дякую всім, хто брав участь у нашому порятунку. Нам і нашим дітям врятували життя, бо в зоні бойових дій було дуже страшно», - наводять її слова подяки уряду Туреччини і тим, хто зустрічав біженців в аеропорту, турецькі ЗМІ.

Біженці розповіли, що в Чаплинському, Генічеському Білозерському, Горностаївському, Нижньосірогозькому та Каланчацькому районах ще залишилося багато сімей етнічних турків. Губернатор Тораман заспокоїв їх і висловив упевненість, що процес евакуації турків-ахиска триватиме в міру можливостей. А в провінції вони можуть почуватися як удома. Він запевнив, що в Елязизі створено необхідні умови для проживання турків-ахиска, навчання дітей і працевлаштування жінок. Губернатор висловив надію, що завдяки щоденним зусиллям президента Туреччини Реджепа Ердогана бойові дії в Україні вдасться зупинити.

Фото: turkiyegazetesi.com.tr