Після того як у березні Сердар Бердимухамедов змінив свого батька на посаді президента Туркменістану, у країні істотно посилилися утиски прав жінок. Як інформує регіональне відділення «Радіо Свобода» «Азатлік», в Туркменістані почався наступ на «привабливість» жінок. Першим кроком стала заборона на початку квітня вдаватися до косметичних процедур з використанням ботоксу та нарощувати нігті. Вже у травні під заборону потрапили декоративна косметика, манікюр, фарбування волосся, сучасний одяг, будь-які брюки, білі весільні сукні тощо. Натомість жінок зобов’язали вдягати сукні традиційного широкого крою та штани з вишивкою. Заміжні повинні носити хустки. Переважна більшість заборон стосуються зовнішності жінок, однак є обмеження, які порушують права на вільне пересування та працевлаштування.

Повідомляється, що у жінок, які працюють на держслужбі, беруть розписку про відмову від «штучної краси». У результаті жінки зіткнулися із реальним ризиком бути звільненими за використання косметики. Тим часом, наявність ботоксу, корекції губ та силікону в грудях уже стали причиною звільнення з роботи стюардес державної авіакомпанії та провідниць поїздів, повідомляє «Азатлік».

Зовнішність жінок на вулицях контролює поліція, яка може затримати «красуню» і накласти штраф. Заборона стосується не тільки туркменок, а й жінок інших національностей, одягнених в одяг європейського стилю.

Також на вулиці можуть затримати пару, що тримається за руки. Поліція проводить рейди, щоб виявити пари, які проживають спільно, не уклавши шлюб. Навіть сімейні пари зупиняють на вулиці, щоб перевірити їхнє свідоцтво про шлюб, тож цей документ тепер має бути завжди в наявності. Правозахисники кажуть, що після зміни керівництва в країні розпочалося безпрецедентне втручання держави в приватне життя громадян. Порушення заборон поки що може призвести до втрати роботи, що в цій бідній країні вже є великим покаранням. Однак аналітики розмірковують, якими будуть наступні обмежувальні кроки і чи не призведуть вони до ісламської радикалізації.

Уже зараз у Балканському велаяті кілька людей поділилися в розмові з кореспондентами, що жінкам заборонено сідати на переднє сидіння поруч з водіями – і в таксі, і в приватних автомобілях. За це водіям загрожує штраф у розмірі двох тисяч доларів. Чоловікам-водіям (а жінок-водіїв у країні майже немає, оскільки існує чимало перешкод для отримання водійських прав) приватних автомобілів заборонили підвозити жінок, які не є їхніми родичками. Дорожня поліція зупиняє машини з пасажирками та вимагає доказів, що підтвердять родинний зв’язок. Після 20:00 водіям узагалі не дозволено підвозити жінок, навіть родичок.

Крім того, як стверджують джерела «Азатлика», в уряді Туркменістану розглядають питання про повну заборону на виїзд жінок з країни.

Заборони та обмеження щодо туркменських жінок уже не вперше озвучено у звітах ООН-Жінки. Водночас Конституція Туркменістану та підписані країною міжнародні конвенції гарантують права жінок.

Фото: rus.azattyq.org