Новий склад депутатів Державних зборів Словенії наприкінці минулого тижня зібрався на перше засідання, де вирішувалися організаційні питання.

Мандатна комісія підтвердила статус усіх 90 народних обранців, які потім приступили до таємних виборів керівників цього вищого законодавчого органу. На посаду голови парламенту від партії «Рух «Свобода» було висунуто кандидатуру заступниці її лідера Уршку Клакочар-Зупанчич. Як повідомило Інформаційне агентство Словенії (STA), за неї проголосував не тільки 41 депутат від цієї партії, а ще й 14 представників інших політичних сил. ЗМІ зазначають, що Уршка стала першою жінкою в історії Словенії, яка обійняла таку посаду. Навіть 25 представників Словенської демократичної партії, котрі не підтримали її кандидатуру, зазначали, що вони голосують не проти обрання жінки на цю посаду, а проти людини, котра не має достатнього політичного і керівного досвіду.

Після обрання керівника парламенту і створення у ньому необхідної більшості на черзі - формування уряду країни. Президент Борут Пахор оголосив, що має намір до 23 травня вручити мандат на його формування голові партії «Рух «Свобода» Роберту Голобу. І висловив упевненість, що на початку червня парламент затвердить прем’єр-міністра і його новий кабінет.