Про це інформує системний оператор ОЕС України, адміністратор комобліку та розрахунків на ринку електроенергії НЕК "Укренерго".

Зазвичай системний оператор не коментує заяви злочинців, але ця явно скерована на міжнародну аудиторію, тому чемно нагадаємо громадянам України та європейським партнерам:

- ЗАЕС перебуває в українській мережі, під контролем українських спеціалістів.

- Енергосистема України не має фізичних зв'язків з енергосистемою росії. Тому постачання електроенергії з українських електростанцій у росію зараз фізично неможливе.

- Будь-яка зміна ситуації на ЗАЕС означатиме акт ядерного тероризму, і ті, хто створить таку загрозу, нестимуть відповідальність за це з усіма наслідками.

Отже, оскільки українська мережа від'єднана від росії та білорусі, російські чиновники можуть обіцяти постачання будь-якої електроенергії хіба що крейсеру "москва". Кажуть, у нього перебої з живленням і обмежена мобільність.

Мета заяви очевидна - дестабілізувати активні переговори з ЄС щодо відкриття експорту електроенергії з України.

Але росіянам не вдасться цього зробити. У ЄС всі розуміють, що українська мережа є європейською, повідомляє системний оператор ОЕС України – НЕК "Укренерго" на офіційній сторінці у соцмережі.

«Голос України».