Про це інформує Міністерство енергетики України.

Цей день має увійти в історію  як день, коли Європа почала позбуватися енергетичної залежності від росії,  наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Литва подає приклад сміливості та гідності. Країна повністю припинила імпорт російських енергоресурсів: нафти, газу та електроенергії.

Такий рішучий крок Литви свідчить, що політична воля дає змогу  знайти та створити незалежні від росії шляхи забезпечення енергоресурсами.

Тепер Литва закриває свою потребу у газі завдяки СПГ-терміналу в Клайпеді, а в електриці – завдяки власному виробництву й імпорту з країн ЄС через з’єднання зі Швецією, Польщею та Латвією. Свою чисту, на 70% вуглецево нейтральну, електроенергію потенційно готова постачати й Україна, адже наша енергомережа синхронізована з європейською ENTSO-E.

Меседжем для всієї Європі стали слова мого литовського колеги, міністра енергетики Дайнюса Крейвиса, що це не лише важливий крок до енергетичної незалежності, а й прояв солідарності з Україною, яка протистоїть військовій агресії росії.

Дякую народу та уряду Литви. Її крок – перший для Євросоюзу. Але сподіваюся, що після цього в ЄС поменшає політичних торгів довкола ембарго на російські нафту та газ. Торгів, які коштують Україні щодня неймовірних втрат –  життя наших людей.

Ми очікували на рішення щодо ембарго на нафту ще на початку травня. Утім, місяць добігає кінця, але рішення досі дискутується через позицію окремих країн.

Ми говоримо про це постійно: росія атакує не Україну –  росія атакує європейські цінності, принципи і солідарність Європи. кремль прагне роздробити континент, щоб розібратися з кожною країною поодинці. А енергоносії – це паливо російської агресії.

Ідея про незамінність російських енергоресурсів – міф. Лише імпорт електроенергії з України до ЄС зменшить споживання російського газу до 17%. У країн ЄС достатньо сил і механізмів, щоб знайти заміну російським енергоресурсам. І Литва це підтверджує.

«Голос України».