Хлопець виявив неабияку мужність і відвагу у боях з російськими агресорами.

Поки що ми не знаємо прізвище Героя. Командування частини не розголошує його. У прес-службі Нацгвардії (НГУ) запевняють, що обов’язково зроблять це після Перемоги. Нині згадують тільки позивний гвардійця, який служить в одній з частин на Вінниччині. Позивний трохи незвичний — «Зять».

Утім, земляки чи знайомі можуть упізнати воїна на світлинах, які публікують разом з розповіддю про нього на Фейсбук-сторінці НГУ.

«Зять» відзначився на початку війни у боях за Житомирську трасу. Він служить оператором протитанкового керованого ракетного комплексу «Фагот». Це зброя для ураження, зокрема, броньованої техніки.

Їхня група отримала завдання прикривати колони техніки Збройних Сил України на трасі між Києвом і Житомиром. Зайняли позицію на зазначеному рубежі. Невдовзі на горизонті з’явилася колона техніки. Але не української, а російського агресора.

«Йшли танки та бойові машини піхоти (БМП), — розповідає гвардієць «Зять», слова якого цитують на Фейсбук-сторінці НГУ. — Вирішив цілитися у танк. Підготував ракету, здійснив пуск і з першого пострілу влучив під башту».

Далі для гвардійця склалася досить небезпечна ситуація. Позаду на нього прямувала БМП. «Зять» не бачив цієї техніки. Під час бою і руху колони складно було визначити, звідки йде гул двигунів.

Командир виручив. Вигукнув, щоб озирнувся і цілився у БМП.

«У мене були секунди часу на виконання команди, — продовжує розповідь гвардієць. — Було страшно. Розумів одне: або я влучу в них, або вони в мене».

Постріл у БМП виявився влучним, як перед цим у танк.

Спогадами про той бій поділився також командир гвардійця з позивним «Лис».

Каже, після знищення бойової машини піхоти «Зять» знову зосередився на колоні техніки, що рухалася трасою. В цей час йому у спину зайшла ще одна БМП. Про неї знову повідомив командир.

Після отриманої команди гвардієць так само влучним пострілом знищив і другу «беху», так військові називають бойові машини піхоти.

«Розумний, відданий, хоробрий і дуже добрий хлопець, — так відгукується командир про свого підлеглого з позивним «Зять». — Побратими називають його надійним, знають, що у складній ситуації ніколи не залишить у біді».

Командир приємно здивував ще одним фактом: з’ясовується, військові уміння виявив не досвідчений контрактник, а військовий строкової служби.

«Зять» кращий строковик, якого я бачив за час своєї служби», — розповідає командир і додає, що у його словах нема перебільшення.

На Перемогу гвардійця надихає любов. Він закоханий в одну з дівчат. Каже, щойно виженуть ворога, запропонує їй руку і серце.

Фото з Фейсбук-сторінки Нацгвардії України.