Напередодні на цьому наголошували й військові експерти. Мовляв, білорусь уже втретє за останні п’ять днів відпрацювала сплав на БТР... за 20 км від кордону з Україною на річці Сож, яка є притокою Дніпра.

Війська Лукашенка здійснюють вкрай дивні маневри на водних перешкодах. В офіційних повідомленнях йдеться про такі дії 38-ї десантно-штурмової бригади білоруської армії (4 червня), а також ще одного неназваного підрозділу (3 червня). 7 червня поінформовано про аналогічні тренування на воді підрозділів 103-ї повітрянодесантної бригади.

Публічна легенда тих навчань така: «у районі переправи діють диверсійно-розвідувальні групи противника», а вибір місця їх проведення є поєднанням ширини річки та течії. Як зазначають спостерігачі, вже вдруге білоруси на БТР маневрують у безпосередній близькості до населених пунктів та у місцях, які спеціально не призначені для проведення військових навчань. Та в усіх трьох «показових виступах» повторюється склад та техніка підрозділів, вертолітне прикриття, а також проведення саме сплаву, а не традиційного форсування.

На думку аналітиків Defens Express, кількість маневрів з елементами форсування водних перешкод в армії білорусі стає доволі загрозливою, враховуючи місцевість Волині та Полісся, де важливим фактором дій може бути саме амфібійність військової техніки. Їх важко пояснити будь-якими «оборонними» намірами. Дедалі чіткіше вимальовуються практичні елементи. Також ще одним сигналом цілком реальних агресивних дій мінська буде формування диверсійно-розвідувальних груп на базі підрозділів десантно-штурмових військ, які отримають завдання інфільтрації через український кордон з метою виявлення позицій Збройних Сил України, диверсійних дій тощо.