Понад 80 діб наші бійці (переважно полку «Азов» і морські піхотинці) тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась їх евакуація із заблокованого рашистами заводу «Азовсталь». Їх вивезли на територію рф із подальшим обміном, згідно з домовленостями. Принаймні про це офіційно повідомляли тоді.

У російському полоні перебувають понад 2,5 тис. наших військовослужбовців із «Азовсталі». Про це днями поінформував Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами. Про деталі звільнення героїв він не повідомляв, пославшись на те, що цим питанням займається Головне управління розвідки Міноборони. На думку голови держави, росіяни не катують наших військових, оскільки захисники «Азовсталі» вже стали публічними особами.

Проте одразу після вивезення «азовців» на територію росії риторика кремля щодо них змінилася. За даними Центру стратегічних комунікації, у контексті свого наративу «денацифікації» України москва планує так званий суд над бійцями «Азову». А для того вигадують нові способи впливу на полонених. Для них спеціально ФСБ рф вигадало друкувати фейкові українські та незалежні газети, створити брехливі радіо- і телепередачі. В них буде про те, що ЗСУ розгромлені, вся Україна під контролем рашистів і, мовляв, сподіватися на обмін чи порятунок марно... Ця «деза» має деморалізувати українських військовополонених, аби ті дали «потрібні» режиму путіна свідчення. Про це повідомив засновник правозахисної організації «Гулагу.нет» Володимир Осєчкін. Він додав, що коштує виготовлення таких фейків 22 тис. руб. за кожну газету.

Наразі російські військовополонені перебувають у пенітенціарних установах Мін’юсту, крім тих, які не підлягають обміну найближчим часом. Для них організований спеціальний табір на території Західної України. Як зазначають у вітчизняному МЗС, Україна ретельно дотримується положень І Додаткового протоколу до Женевських конвенцій щодо захисту жертв міжнародних воєнних конфліктів та повною мірою забезпечує належне поводження з взятими у полон російськими військовими. При цьому у відомстві нагадали, що російська сторона денонсувала цей важливий міжнародно-правовий інструмент ще у жовтні 2019 року.

Тим часом у Верховній Раді України опрацьовуються зміни до законодавства щодо процедури обміну обвинувачених, засуджених як військовополонені. Для цього пропонується внести низку змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України.

Фото: Укрінформ.