Народні депутати збираються посилити контроль за дотриманням порядку рецептурного відпуску лікарських засобів. Задля досягнення цієї мети у Верховній Раді України зареєстровано одразу два пов’язані між собою законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів» (№ 7444) та «Про внесення змін до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення встановленого порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів» (№ 7445).

Необхідність ухвалення цієї законодавчої ініціативи представники авторського колективу, який в обох законопроектах однаковий, обґрунтовують рішенням РНБО від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», уведеного в дію Указом Президента від 18 серпня 2021 року № 369/2021. Заходи, спрямовані на його виконання, мають забезпечити реальний контроль за дотриманням правил відпуску рецептурних лікарських засобів. Задля цього передбачено поступовий перехід від паперових до електронних рецептів, які виписуються лікарями закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування. Водночас, як наголошують депутати, чинна редакція статті 28 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» для лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, включені до таблиць II і III Переліку, передбачає виписування рецептів лише на спеціальних рецептурних бланках у паперовій формі.

Також відповідно до частини третьої статті 21 Закону України «Про лікарські засоби» реалізація (відпуск) громадянам лікарських засобів за рецептом лікаря здійснюється у порядку, встановленому МОЗ. Проте закон не містить прямої заборони на відпуск рецептурних лікарських засобів без рецепта, що на практиці призводить до їхнього вільного продажу в аптечних закладах. Як наслідок погіршується стан здоров’я населення через безвідповідальне самолікування. «Проведене ВООЗ опитування показало, що 64% людей помилково лікують застуду та грип антибіотиками. Таке самолікування призводить до антибіотикорезистентності (стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків), яка виникає, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики припиняють працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню. Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій», – наголошується у пояснювальній записці до законопроектів.

Тож народні депутати пропонують покласти край поширеній практиці з призначення лікарями рецептурних ліків без виписування рецепта та у цьому законопроекті пропонують внести зміни до статті 781 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я», статті 28 Закону «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та до статті 21 Закону «Про лікарські засоби», що дозволить застосовувати до медичних працівників адміністративні стягнення у разі призначення рецептурного лікарського засобу без виписування рецепта. Крім того, документ має забезпечити реалізацію наркотичних (психотропних) лікарських засобів за електронним рецептом та встановити на рівні закону пряму заборону відпускати з аптечних закладів рецептурні лікарські засоби без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням затвердженого МОЗ порядку.

Водночас, як наголошують народні депутати, серед яких, зокрема, Михайло Радуцький, Оксана Дмитрієва та Сергій Кузьміних, на період дії воєнного стану відповідно до підпункту 3 пункту 311 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 р. № 929, дозволяється відпуск за кошти пацієнта, інших не заборонених законом джерел, крім бюджетних коштів, рецептурних лікарських засобів (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою № 3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів) без рецепта.

Так само пропонується, щоб норми законопроекту набрали чинності з дня, наступного за днем його опублікування та були введені в дію через три місяці з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Водночас пов’язаним із ним законопроектом № 7445 «Про внесення змін до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення встановленого порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів» пропонується посилити відповідальність за реалізацію (відпуск) рецептурних лікарських засобів в аптеках без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням встановленого порядку відпуску лікарських засобів. Зокрема, передбачається, що за реалізацію ліків без рецепта накладатиметься штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне ж вчинення порушення каратиметься штрафом у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.