Б'ємося об заклад, що частина з них вже давно не робочі, а отже належать до електронних відходів, або e-waste. Цей тип відходів зростає найдинамічніше у світі, і в 2021 році їхня вага становила понад 57 млн тонн.

Нещодавно в Європейському Союзі узгодили єдиний стандарт для зарядних пристроїв усіх видів гаджетів. Ним став USB Type-C, а повний перехід має відбутися у 2024 році.

Навіщо це потрібно?

Таке рішення дасть змогу скоротити кількість електронних відходів у ЄС на 11 тис. тонн, а один зарядний пристрій для різних гаджетів допоможе жителям ЄС заощаджувати приблизно 250 млн євро щороку.

Цікаво те, що навіть компанія Apple почала тестувати варіанти iPhone без роз'єму Lightning, який має замінити USB Type-C. Це має бути другою заміною порту зарядки за всю історію бренду.

Але доки українців не торкнулися такі нововведення, варто нагадати, що всю застарілу техніку та аксесуари до неї необхідно здавати на безпечну утилізацію. Наприклад, у Центр управління відходами (ЦУВ).

Електронні відходи є токсичними та містять велику кількість небезпечних речовин: мідь, свинець, ртуть, кадмій, нікель, ПБДЕ та ПХБ (поґуґліть), які негативно впливають на здоров'я. У США фахівці підрахували, що e-waste становлять 2% від усіх відходів у країні, але при цьому становлять 70% від всіх токсичних відходів.

Здати відходи на утилізацію в ЦУВ можна кількома способами:

  • - принести особисто за адресою: м. Київ, вул. Полковника Шутова, 16 (завод "Аналітприлад");
  • - надіслати Новою поштою (відправка за рахунок клієнта);
  • - замовити вивіз за вашою адресою у Києві (актуально, якщо у вас назбиралось багато відходів, те саме стосується і компаній). Замовляючи цю послугу, клієнти отримують бонус - неліквідні відходи працівники ЦУВ забирають без додаткової оплати.

Дізнатися більше про будь-який з варіантів можна за номером +38(098) 043 03 03, або надіславши листа на електронну адресу office@recycle.com.ua.

Про це інформує Центр управління відходами на особистій сторінці в соціальній мережі.

"Голос України".

Фото з Фейсбук-сторінки Центру управління відходами.