Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася із делегацією європейської міжпарламентської мережі United for Ukraine (U4U). Депутати і депутатки парламентів країн ЄС — Литви, Німеччини, Італії, Португалії, Іспанії та Швеції — приїхали, щоб підтримати європейські прагнення України та на власні очі побачити наслідки звірств російських окупантів у Бородянці, Бучі та Ірпені.

Олена Кондратюк від імені Верховної Ради подякувала депутатському об’єднанню United for Ukraine за солідарність і активну участь у адвокації тих питань, які є нагальними для України та українського народу.

«Перш за все, це питання, які стосуються постачання сучасної і важкої наступальної зброї, гуманітарна допомога і відбудова України, посилення санкційного тиску на росію, створення міжнародного трибуналу, фіксація і розслідування воєнних злочинів рф та притягнення винних у їх скоєнні до відповідальності. Це першочергове, найголовніше зараз питання – надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС вже у червні цього року», — підкреслила Віцеспікерка українського Парламенту.

Олена Кондратюк проінформувала колег і колежанок про активну роботу керівництва і депутатського корпусу Верховної Ради в межах парламентської дипломатії. Адже сьогодні відбуваються робочі поїздки до десятки країн Євросоюзу, де українські парламентарії  переконують усі державні інституції країн ЄС підтримати позитивне рішення щодо кандидатства України. Також вона наголосила, що, незважаючи на воєнний стан, наш Парламент працює, а всі фракції виступають, як одна велика політична партія «Україна».

За її словами, сьогодні для України склалася унікальна ситуація та відкрилося широке вікно можливостей.

«Понад 66% громадян Євросоюзу підтримують членство України в ЄС, і рекордні 91% українських громадян виступають за наш вступ до Євросоюзу. Тому маємо об’єднувати свої зусилля, щоб переконати тих, хто ще сумнівається, і забезпечити єдність Європи у наданні статусу кандидата для України. Розуміємо, що це лише перший крок і попереду багато роботи у тому числі законодавчої для реформування країни та виконання критеріїв щодо членства», — підкреслила Віцеспікерка та додала, що  Верховна Рада готова до такої роботи і вже створена спеціальна робоча група.

Вона наголосила, що Український народ заслужив на те, щоб отримати чіткий сигнал солідарності від Євросоюзу у вигляді надання кандидатства на вступ до ЄС вже у червні 2022 року.

«Це не просто політичне рішення – це моральний обов’язок Європи. Адже Україна вже понад 106 днів дуже важкою ціною протистоїть російському агресору, захищаючи не лише свою свободу, територіальну цілісність та незалежність, але й європейські цінності та увесь Європейський Союз.

Переконана, не надання такого статусу, за підсумками саміту ЄС 23-24 червня – стане поразкою і продемонструє слабкість та роз’єднаність Європи», — наголосила Олена Кондратюк та висловила сподівання всього українського народу, що  всі, хто приймає рішення, дослухаються до чіткої рекомендацій Європарламенту надати Україні кандидатство на вступ до ЄС і важку наступальну зброю.

«Це дозволить розірвати ланцюг війни і наблизити спільну перемогу України та вільної Європи над агресором», — акцентувала Заступниця Голови Верховної Ради України.

У свою чергу депутат Сеймасу Литви Жигімантас Павільоніс, від імені делегації United for Ukraine, запевнив українську віцеспікерку в тому, що всі члени об’єднання погоджуються у необхідності надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. Він наголосив, що U4U наполегливо працюватиме зі своїми колегами з парламентів та урядів країн ЄС, наводячи сильні аргументи для того, щоб Україна отримала статус держави-кандидата.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України