Всі троє переїхали до України та підписали контракти із ЗСУ ще до повномасштабного вторгнення росії. Ейден Аслін та Шон Піннер потрапили в полон у Маріуполі в середині квітня, Брагім Саадун - 12 березня у Волновасі. Так званий «Верховний суд ДНР» визнав іноземців «винними» у «спробі насильницького захоплення влади», а також у «проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності».

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич виступила із заявою, у якій зазначила: «Я рішуче засуджую смертні вироки, винесені в окупованому українському місті Донецьку. Смертна кара несумісна з людською гідністю і являє собою нелюдське і таке, що принижує гідність. Їй не місце на Європейському континенті». Від імені Ради Європи вона закликала окупантів «дотримуватися загальних європейських принципів прав людини, з якими рішення не сумісне».

Раніше Марія Пейчинович-Бурич зазначала, що звірства російської федерації, вчинені на території України, підтверджують правильність рішення виключити її з Ради Європи. «Я на власні очі бачила руйнування і страждання, спричинені жорстокою агресією росії, агресією, яка, на жаль, триває. Ніколи не забуду Бородянку та Ірпінь. Історія насильства жахлива: це не що інше, як зґвалтування, катування та вбивства мирних жителів, жінок і чоловіків, дівчат і хлопців. Усе це підтверджує нам, що рішення про виключення Росії з Ради Європи було правильним. Ця країна не тільки порушила Статут нашої Організації, а й відкидає цінності та принципи, які вона має захищати», - наголосила вона.

У Великій Британії заявили, що робитимуть усе можливе для звільнення своїх громадян з полону окупантів. Речник британського уряду наголосив: «Ми постійно говорили, що військовополонених не слід експлуатувати в політичних цілях». Він нагадав про Женевську конвенцію, яка забороняє виносити покарання за участь у бойових діях. «Тому ми продовжимо працювати з українською владою, щоб спробувати звільнити громадян Великої Британії, які проходили службу в українських Збройних силах і перебувають у полоні».

Міністр закордонних справ Ліз Трасс назвала рішення «суду» в окупованому Донецьку «фіктивним вироком без абсолютної законності» і також наголосила, що уряд робить усе можливе, щоб підтримати сім’ї громадян Великої Британії.

Депутат від Консервативної партії Роберт Дженрік сказав: «Це показовий процес, ми не повинні навіть на мить робити вигляд, що він має будь-яку довіру. Це ще одна відразлива акція володимира путіна».

Вашингтон також закликав російську федерацію поважати норми гуманітарного права. «Ми глибоко стурбовані повідомленням про фіктивний «судовий процес» і винесенням «вироку» щодо учасників бойових дій, які законним чином несли службу в Збройних Силах України. Ми закликаємо Росію і підконтрольні їй сили з повагою ставитися до Міжнародного гуманітарного права, включаючи права і захист, що надається військовополоненим», - заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

У МЗС «судовий процес» назвали нікчемним і наголосили, що «подібні судилища підривають механізми повернення військовополонених».

У москві виступають за організацію «суду» і над українськими військовими, які захищали Маріуполь. Верховний суд росії переніс на 29 червня розгляд позову російського міністерства юстиції про визнання українського полку «Азов» «терористичною організацією» і заборону його діяльності на території росії. Про це клопотала генеральна прокуратура рф. Спочатку позов планували розглянути 26 травня. Раніше депутати російської держдуми неодноразово закликали застосувати до учасників «Азову» смертну кару.

Фото: 24tv.ua