До столиці Румунії для участі в ньому прибули президенти Болгарії, Угорщини, Латвії, Литви, Естонії, Чехії та Словаччини. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також планував приїхати до Бухареста, але захворів і брав участь у ньому в режимі онлайн.

Президент Румунії Клаус Йоханніс висловив свою занепокоєність через агресією росії, яка становить небезпеку не лише для України, а і для усієї Європи. І закликав НАТО посилити присутність на східному фланзі, особливо в регіоні Чорного моря. «Ми маємо забезпечити готовність НАТО захищати кожен дюйм своєї території», - наголосив Клаус Йоханніс.

Його підтримав президент Польщі Анджей Дуда, який зазначив, що не тільки Чорноморський регіон потребує подальшого розширення військової присутності, а й усі східні кордони Північноатлантичного альянсу. Він також висловився за збільшення американської військової присутності в усій східній частині Європи.

Президент США Джо Байден у своєму посланні учасникам саміту «Бухарестської дев'ятки» підтвердив, що "США зобов'язуються захищати східний фланг НАТО, зміцнювати енергетичну безпеку регіону та працювати разом для підтримки України в боротьбі з підступним ворогом".

Після обміну думками лідери країн «Бухарестської дев'ятки» ухвалили декларацію, в якій закликали росію змінити свою агресивну поведінку, вивести війська з міжнародно визнаної території України, притягнути до відповідальності винних у скоєнні військових злочинів та діяти відповідно до міжнародного права. «НАТО має зробити необхідні висновки щодо своїх відносин з росією», - зазначається у цьому документі. В ньому також наголошується, що президенти країн «Бухарестської дев'ятки» підтримують інтеграцію України з Європейським Союзом. А президент Естонії Алар Каріс повідомив у соціальній мережі, що всі учасники саміту погодилися: росія є реальною загрозою усім країнам НАТО.

ЗМІ Румунії та інших країн зазначають, що ця зустріч лідерів «дев'ятки» була підготовкою до саміту НАТО, який намічено провести в Мадриді 29-30 червня. На ньому плановано оновити стратегічну концепцію НАТО на наступні 10 років, щоб «Альянс зміг адаптуватися до світу, що змінюється, і зміг забезпечити безпеку мільйонам громадян».

А президент Естонії заявив, що очікує від мадридського саміту конкретних рішень із зміцнення безпеки Балтійського регіону після нових заяв путіна «про повернення територій» до росії.