23–24 червня українці хочуть почути спільне європейське «так» під час прийняття рішення про кандидатство України в ЄС. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час спільного підходу до преси з Головою Палати представників Федерального Парламенту Королівства Бельгія Еліан Тільйо.

«Українці демонструють усьому світу, що достойні принципів та цінностей ЄС. Спільне європейське «так» має стати політичним імпульсом для кожного українця, що його боротьба немарна», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, війна в Україні — це війна в Європі, і ніхто не знає, хто буде наступним. Він подякував усім бельгійцям за солідарність з Україною та відкриті серця.

Спікер Парламенту України зазначив, що особливо цінною для України є політична підтримка Бельгії й санкційний тиск на рф, що зменшує економічну спроможність агресору.

«Ми розуміємо, що це в тому числі чинить економічний вплив на платників податків ЄС. Але повірте мені: без потужних санкцій ціна програшу Європи буде в рази більшою», — відзначив Руслан Стефанчук.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Україна готова пройти складний шлях до повноцінного членства із проведенням усіх необхідних для цього реформ

Позитивне рішення щодо кандидатства України на вступ до ЄС надасть неймовірну мотивацію кожному українцю, кожному переселенцю, який очікує на шлях додому, кожному солдату, який в окопі відбиває наступ російської федерації. Тому що ідея європейської інтеграції є однією з найбільш визначальних для України.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з Головою Палати представників Федерального парламенту Королівства Бельгія Еліан Тільйо та Головою Комітету в закордонних справах Федерального Парламенту Королівства Бельгія Ельз Ван Хоф.

Руслан Стефанчук зазначив, що візит має на меті здобути підтримку Парламенту Бельгії під час ухвалення рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Голова українського Парламенту запевнив присутніх: Україна розуміє, що отримання кандидатства — лише початок шляху.

«Ми хочемо отримати першу точку старту, дорожню мапу, яку ми маємо виконати для того, щоби стати повноцінним членом ЄС», — зазначив він.

Україна готова пройти складний шлях до повноцінного членства із проведенням усіх необхідних для цього реформ.

«Це потужне юридичне закріплення, що ми на правильному шляху, і ця підтримка сьогодні вкрай необхідна Україні», — підкреслив Руслан Стефанчук та висловив сподівання, що Голова Палати представників парламенту Бельгії використає свій вплив для того, щоб Україна отримала позитивне рішення.

Своєю чергою, Еліан Тільйо зазначила, що Україна знаходиться в дуже незвичній ситуації.

«Ніколи в Європі не думали, що буде війна, Європейський Союз фактично був створений для того, щоби нести мир. Серце Європи має битися в напрямку миру. Водночас, щоби Європа продовжила існувати і працювати, вона має бути уважна до своїх цінностей», — підкреслила вона.

У відповідь Руслан Стефанчук підкреслив, що будь-яке об’єднання утворюється саме на цінностях і принципах, і сьогодні світ бачить, що українці здають екзамен на відповідність європейським принципам, віддаючи за них найцінніше — свої життя.

Голова Верховної Ради висловив вдячність Бельгії за те, що вона є лідером у питанні «заморозки» активів російської федерації, обсяг яких у цій країні сягає 200 млрд євро. За його словами, важливо віднайти механізм, аби відновлення України відбувалось саме за рахунок таких коштів, а не за рахунок платників податків ЄС.

Також Голова Верховної Ради порушив проблему відсутності паритету із ворогом у питанні озброєння. «Дуже складно виграти війну з Росією, коли ми з нею воюємо тією самою старою радянською зброєю, тому що це війна на знищення. А оскільки кількість наших солдат у рази менша, ніж кількість ворога, то результат такого способу війни нам зрозумілий», — підкреслив він та додав, що тільки надання Україні сучасної високотехнологічної зброї дасть можливість змінити ситуації на користь України.

Руслан Стефанчук висловив вдячність народу Бельгії за надання прихистку та допомоги біженцям з України. «Попри те, що шість мільйонів українців сьогодні знаходяться за кордоном, я глибоко переконаний, що вони продемонстрували Європі, що українці — висококультурні, високоосвічені й дуже патріотичні люди. Єдина їхня мрія — це повернутися назад в Україну», — підкреслив Голова Парламенту.

Еліан Тільйо також висловила свою підтримку Україні. «Роль України дуже важлива, і не тільки для вашого членства, але загалом для Європейського Союзу, на ваших плечах багато чого лежить», — зазначила вона.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України