Зробив це під час підсумково-координаційної наради керівництва Міністерства національної оборони та командування Війська Польського.

«Надаємо Україні найбільшу військову допомогу, якої ніколи раніше не надавали жодній державі», - наголосив Анджей Дуда. Польща є головною державою, яка передає важке озброєння - йдеться про сотні танків, бойових машин, артилерії, а також про БПЛА, ручні ПЗРК, сотні тисяч патронів і снарядів, запчастини та інше обладнання. «Це були дуже потрібні рішення, які швидко та безпосередньо відповідали проханню української сторони та реально підтримали її на полі битви», - наголосив президент Польщі.

Це поставило перед Міністерством оборони завдання поповнення озброєнь Війська Польського, бо передали «не зі складів, не від когось іншого, а передали те, що мали, вважаючи, що це потрібно». «Польща передала те, «що маємо, бо вважаємо, що сьогодні саме солдати і добровольці в Україні зі зброєю в руках захищають Європу, а отже, й Польщу» - зауважив А. Дуда. Тому Варшава ухвалила ці, «нема що приховувати, важкі рішення. Адже це не лише питання нашого озброєння, це також велика жертовність і величезні асигнування нашої держави - за нашими підрахунками, самої лише військової допомоги на 1 млрд 700 млн доларів».

Президент нагадав, що Польща стала найбільшим у Європі логістичним хабом, взявши на себе, попри пов’язані з цим ризики, «тягар у сфері підтримки переданої Україні військової допомоги».

На підставі аналізу війни в Україні Польща також уже зробила для себе важливі висновки. Про це заявив міністр оборони Маріуш Блащак, який наголосив, що у контексті російської агресії в Україні Варшава утвердилася у переконанні, що «Військо Польське має бути здатне до стримування та самостійної оборони своєї країни, починаючи з першого дня конфлікту, на базі власного оборонного потенціалу».

На нараді відзначали вагу і значення територіальної оборони. І тут знову наводили приклади з України. «Нікому з нас і не снилося, що українська армія, маючи підтримку територіальної оборони в тилу, зможе протистояти потужній російський армії», - зауважив А. Дуда. А вона впоралася. Як з’ясувалося, навіть вишколений у прискореному темпі піхотинець з ручними ПЗРК становить смертельну загрозу для бронетехніки росіян. Українські військовики довели, що можна ефективно нищити російських агресорів, оцінив президент Польщі.

«Принципи оборони Республіки Польща у контексті тотальної війни, яку ведуть росіяни в Україні, розроблятимуться так, щоб бути готовими до боротьби за кожну п’ядь землі від самого кордону, щоб ворог знав, що за кожен здобутий ним квадратний метр буде змушений заплатити своєю кров’ю», - заявив президент Анджей Дуда, нагадавши про підписання ним відповідного закону про «Оборону Вітчизни», який передбачає збільшення кількості збройних сил і резервів, а також асигнувань на оборону країни.