У понеділок ще два міністри - енергетики Олександр Ніколов і закордонних справ Теодора Генчевська від партії "Є такий народ", яка входила до коаліційного уряду, подали заяви про відставку. Ще раніше за вказівкою лідера цієї популістської і, як відзначає чимало болгарських політологів, безвідповідальної партії Славі Трифонова це зробили міністри регіонального розвитку та благоустрою Гроздан Караджов і спорту - Радостін Василев.

Дії шоумена Славі Трифонова стали причиною виникнення у Болгарії гострої політичної кризи, що загрожує існуванню уряду, який до кінця червня має прийняти рішення про актуалізацію бюджету на друге півріччя. З політикою лідера партії "Є такий народ" не погодилися міністр у відставці Радостін Василев та ще п'ять народних депутатів. У понеділок вони провели прес-конференцію, на якій заявили, що відмовляють у довірі Славі Трифонову. На думку Радотіна Василева, "мафія заволодіває" партією "Є такий народ" і вона починає діяти не в інтересах цього народу.

"З великим сумом прийшов на цю прес-конференцію. Подав у відставку як міністр і не можу більше бути з партією - відкликаю свою довіру щодо Славі Трифонова. Не вірив, що колись скажу ці слова. Але прийшов момент, коли Болгарія мені важливіша, ніж група осіб, які перебувають за лаштунками, і які, ймовірно, заволодівають нашим лідером. Залишаю партію з великим сумом, бо вона самознищується, а дії Славі також ведуть і до самознищення держави", - заявив колишній міністр і активіст партії "Є такий народ".

Славі Трифонов нервово і досить грубо відреагував на рішення Радостіні Василева і п'яти депутатів залишити парламентську групу. "Тільки-но отримав інформацію про те, що депутати від "Є такий народ" покинуть нашу парламентську групу та підтримають Кирила Петкова та віце-прем'єра Асена Василева. Найімовірніше, що цих зрадників купили за гроші чи високі урядові посади", - заявив Трифонов.

Болгарські ЗМІ нагадують, що 8 червня лідер партії "Є такий народ" оголосив про її вихід з правлячої коаліції. На думку Трифонова, прем'єр-міністр Кирил Петков щодо Північної Македонії проводить політику, відмінну від зовнішньополітичного відомства (яке очолювала представниця цієї партії), парламенту та консультативної ради при президентові Болгарії. І намагається зняти вето на початок переговорів ЄС з Північною Македонією. Він також висловив незгоду з параметрами щодо актуалізації бюджету, які запропонував віце-прем'єр - міністр фінансів Асен Василев. Славі Трифонов заявив, що вони збільшать інфляцію та сприятимуть зубожінню людей. Хоча саме від його імені міністр регіонального розвитку та благоустрою Гроздан Караджов пропонував уряду виділити приблизно 4 трильйони левів деяким будівельним фірмам, які, як заявив міністр внутрішніх справ Бойко Рашков, використовували бюджетні гроші не за призначенням. Частину з них вивели в Саудівську Аравію, а також збудували власний готельний комплекс. Міністру регіонального розвитку та благоустрою у цих коштах на друге півріччя було відмовлено. Після цього Трифонов і відкликав міністрів від своєї партії з уряду.

У понеділок термінову прес-конференцію провів прем'єр-міністр та співголова партії "Продовжуємо зміни" Кирил Петков. Зрозуміло, що він привітав рішення депутатів, які вирішили залишити лави "Є такий народ" і працювати на інтереси держави, а не партії.

"Протягом кількох місяців ми ведемо боротьбу з корупцією, готуємо нові закони, але наші старання блокувалися представниками партії "Є такий народ". Велике спасибі Радостіну Василеву, міністру спорту у відставці, та іншим сміливим депутатам, які виявили лояльність не до закулісного співака (Славі Трифонова), а до держави. Мафія втратила можливість формувати уряд", - констатував він на прес-конференції. Він також повідомив, що депутатам, які вирішили вийти з партії Славі Трифонова, почали надходити погрози про фізичну розправу. Тому уряд виділить їм персональну охорону.

Того ж вечора ще одну прес-конференцію провели активісти партії "Є такий народ", які звинуватили прем'єр-міністра і віце-прем'єра у підкупі депутатів, яких знову назвали зрадниками.

Президент Болгарії Румен Радев того ж дня прокоментував зміст трьох прес-конференцій і ситуацію, яка почала ускладнюватися. Він закликав усі партії, представлені в парламенті, не допускати, щоб "внутрішні суперечності відсунули інтереси держави на задній план".

"Чекаю, що уряд та народні представники за вирішенням свого власного політичного майбутнього не забуватимуть про величезну відповідальність перед громадянами та обіцянки впоратися з інфляцією, із соціальною та економічною кризою. Саме від їхніх дій залежить не лише довіра до політичних об'єднань, а й довіра до політичної системи країни загалом", - заявив глава держави.